Francouzská nadnárodní skupina Veolia splnila všechny podmínky a dokončuje akvizici společnosti Suez. Sloučení firem se týká i vybraných aktivit v České republice, konkrétně divize odpadového hospodářství Suezu a jejích více než 1400 zaměstnanců. Akvizice se naopak netýká pěti českých vodárenských společností, v nichž Suez působí jako akcionář. Veolia o tom informovala na webu, upozornil dnes server Tydenikhrot.cz.

Společnost Suez CZ a její dvě dceřiné společnosti Suez Facility a Suez Technický servis se staly součástí české Veolie letos 21. března. Veolia díky akvizici významně posílila pozici na trhu zpracování a využívání odpadů. „Posouváme se mezi čtyři největší české společnosti v oboru,“ uvádí firma na webu.

Správní rady francouzských společností Veolia a Suez schválily dohodu o fúzi loni na jaře. Podle dohody koupí Veolia většinu v Suezu za téměř 13 miliard eur (zhruba 319 miliard Kč). Veolia o menší Suez usilovala s argumentem, že společně si povedou lépe v boji s novými podniky na trhu, zejména s těmi čínskými.

Spojení společností loni v prosinci s podmínkami schválila Evropská komise. Akvizici podmínila prodejem aktiv obou společností, aby se tak rozptýlily obavy z narušení hospodářské soutěže.
Veolia zaměstnává po celém světě téměř 180.000 lidí. V České republice patří Veolia mezi přední dodavatele vodohospodářských služeb. Zabývá se také výrobou a dodávkami tepla i elektřiny a nakládáním s odpady. V odpadovém hospodářství patří mezi zákazníky společnosti Suez například Nestlé Česko, skupina Agel, Linde Vítkovice, Kompan Czech, Procter Gamble – Rakona nebo Mora Moravia, upozornil týdeník Hrot. V roce 2020 měla česká skupina Veolia Energie čistý zisk 69,7 milionu korun.

V roce 2019 to bylo 525 milionů Kč. Výnosy firmě se zhruba 7000 zaměstnanci meziročně vzrostly o 272,8 milionu na 8,77 miliardy korun. Společnost Suez v Česku působí zejména v odpadovém hospodářství a vodárenství. Pitnou vodu dodává téměř 1,1 milionu obyvatel a odkanalizovává odpadní vody pro milion lidí, uvádí firma na webu.

Dohromady vodárenské společnosti patřící do skupiny Suez v zaměstnávají v Česku 1660 zaměstnanců. Do skupiny patří mimo jiné Brněnské vodárny a kanalizace, Ostravské vodárny a kanalizace či Vodárny a kanalizace Karlovy Vary.

Autor: Veolia
Zdroj: ČTK