V Zooparku Zájezd se vylíhli vzácní chameleoni z Afriky a Madagaskaru. Zoopark letos odchoval například také mláďata kůzlat, lemurů nebo leguánků. Nyní přibylo zatím osm mláďat chameleona límcového a 15 mláďat chameleona bradavičnatého, informoval mluvčí zájezdského zooparku Daniel Koleška.

Chameleon límcový má velké pohyblivé límcové laloky, které používá ke komunikaci, například k zastrašení soka. „V inkubátoru máme ještě další čtyři snůšky vajec, takže letos čekáme opravdu hodně mláďat. Máme velkou radost, protože kromě nás tento druh žádná jiná zoo v Evropě nechová,“ řekl k úspěšnému odchovu kurátor chovu zvířat Jiří Marek mladší.

Chameleon bradavičnatý se vyskytuje pouze na Madagaskaru. „Udává se, že inkubace vajec tohoto druhu může trvat až devět měsíců. U nás to trvalo přibližně sedm a půl měsíce. Po této době se nám koncem března vylíhlo 15 mláďat a další čekáme zhruba za měsíc,“ doplnil Marek. Podle něj odchovanci rostou překvapivě rychle a na to, že jsou asi jen o dva týdny starší než malí chameleoni límcoví, jsou už několikrát větší. Mláďata obou druhů jsou zatím v chovatelském zázemí a do expozice se dostanou v pozdějším věku.

Zoopark Zájezd má největší veřejně přístupnou kolekci chameleonů na světě. Je otevřený každý den. Celkem zoo chová přes 100 druhů zvířat. Uvnitř areálu jsou také atrakce pro děti, naučná stezka nebo průchozí expozice s veverkami a králíky.

Autor: Zoopark zájezd
Zdroj: ČTK