Ceny Gratias Tibi určené občansky aktivním mladým lidem získaly letos projekt žákyně, která nabízí kurzy programování on-line, videa středoškolaček o ochraně životního prostředí a karetní hra zvyšující mediální gramotnost. Ceny udělila večer ve vršovickém kulturním centru Vzlet společnost Člověk v tísni. Ceny Gratias Tibi se předávají od roku 2014. Od té doby bylo na ocenění nominováno přibližně 1000 projektů. Letos se jich přihlásilo 79, z nichž porota vybrala devět finalistů a následně vítěze v kategoriích pro základní školy, střední školy a mladé lidi do 30 let.

V kategorii základní školy vyhrála ocenění dvanáctiletá Pavla Janoušková s projektem Výuka programování online. Pro děti i dospělé pořádá kurzy, kterých se za uplynulý rok zúčastnilo asi 120 lidí. Mezi středoškoláky cenu získaly sestry Eliška a Anna Víravovy s projektem Sestry v akci za záchranu života, v němž se věnují environmentálním tématům. Ve videích na youtubovém kanále vysvětlují svým vrstevníkům například to, jak šetřit vodou, třídit odpadky nebo chránit přírodu.

V nejstarší kategorii do 30 let zvítězil spolek Fakescape, který se ve svém projektu Nekrm kachnu! do škol a knihoven zaměřil na šíření dezinformací. Jde o karetní hru, jejímž cílem je zvýšení mediální gramotnosti lidí napříč generacemi. Společně se u ní mohou zábavnou formou zabývat tím, odkud čerpají informace a proč považují něco za důvěryhodné, nebo naopak ne.

Organizace Člověk v tísni udělila třetím rokem také cenu za nejlepší projekt v ochraně životního prostředí. Letos odborná porota vybrala platformu Remízek pro on-line prezentaci nezávislých dokumentárních filmů a reportáží s tématy ochrany přírody a rovnoprávnosti. Ocenila zejména to, že platforma šíří povědomí o problémech lidí a spolků z různých regionů v ČR a podporuje začínající tvůrce se zájmem o přírodu a rovnoprávnost.

V letošním roce se organizace Člověk v tísni rozhodla udělit také Zvláštní uznání za prosazování lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů v zahraničí. Získal ji kubánský aktivista Rowland Jesús Castillo Castro, který se v 17 letech nebál protestovat proti bezpráví ve své zemi. Za politický zločin pobuřování byl tento týden odsouzen k pěti rokům vězení. Ocenění za něj převzala zástupkyně kubánského disentu Iliana Fernandezová Cardosová, která nyní žije v exilu v Berlíně.

Cenu diváků České televize, o které rozhodla veřejnost hlasováním na internetu, dostali studenti z Gymnázia Jateční v Ústí nad Labem s projektem Jatečka pomáhá. V něm studenti organizují činnosti na pomoc seniorům, dětem s postižením a ukrajinským uprchlíkům.

Zatímco v minulém roce se řada mladých věnovala pandemii koronaviru, letos své činnosti spojili více s pomocí válkou zasaženým Ukrajincům, doplnila koordinátorka Ceny Gratias Tibi Linda Šilingerová. Mnoho se jich podle ní zabývalo dobrovolnictvím, osvětou či vzděláváním.

Autor: Člověk v tísni
Zdroj: ČTK