Vedení Technické univerzity v Liberci plánuje na začátku listopadu vyhlásit úsporný týden. Chce přesvědčit zaměstnance a studenty, aby co nejvíce šetřili elektřinou a teplem, zhášeli na toaletách a chodbách, vypínali počítače a podobně. Cílem je zjistit, zda drastická úsporná opatření mají efekt, zda skutečně přinesou úspory. Jestli má smysl hodně všechno přiškrtit a do jaké míry se to projeví na spotřebě, řekl dnes rektor Miroslav Brzezina.

„Vyhlásili jsme soutěž, chceme vyhodnotit, která budova ušetřila nejvíc,“ doplnil rektor. Půjde podle něj pravděpodobně o odběr elektřiny, který je univerzita na svých budovách schopna sledovat. Už letos univerzitě náklady na energie vzrostly na zhruba 60 milionů korun, ve srovnání s loňským rokem je to zhruba dvojnásobek. V příštím roce by podle předběžných odhadů měly náklady stoupnou o dalších zhruba 75 procent na zhruba 105 milionů korun.

Podle rektora jsou to ale zatím jen odhady. „Vláda nám neoficiálně sděluje, že máme být trpěliví. My ale zatím nemáme nakoupený plyn ani elektřinu na příští rok, protože nám to žádný obchodník neprodá, jen si určí, jakou chce marži a pak prodává za spotové ceny. Zatím nemáme ani smlouvu na dodávky tepla z teplárny. Plánujeme opatření, jsme schopni během půl roku přejít z plynu na lehký topný olej, ale když to uděláme, a pak plyn zlevní, tak to bude zmařená investice,“ dodal Brzezina.

Kvůli drahým energiím už liberecká univerzita zavedla úsporná opatření. Zkrátila zimní semestr, výuku ukončí před Vánoci a v lednu a únoru, které jsou v Liberci na energie nejnáročnější, omezí provoz v budovách. „V období bez výuky nechceme areál vytápět na maximum, ale jen temperovat, zaměstnancům doporučujeme vybrat si dovolenou,“ řekl Brzezina. Topit se bude jen v budově H v centru města, kterou vytápí teplárna, a v budově G, která má nejvíc výukových prostor a do těch se také soustředí zkoušení.

Liberecká univerzita oslaví příští rok 70 let od svého založení, k původním dvěma fakultám – strojní a textilní přibylo postupně dalších pět, součástí je také vědecko-výzkumný Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace (CXI). Nový akademický rok zahájila univerzita s 6700 studenty, z toho osm procent jsou cizinci.

Autor: Liberecká univerzita
Zdroj: ČTK