Radnice v Nasavrkách na Chrudimsku chce upravit zahrady u místního zámku, který městu patří. Už před lety si nechalo zpracovat studii, nyní se připravuje projektová dokumentace. Nová podoba parku bude navazovat na kompletní rekonstrukci náměstí, která skončila před pěti lety, řekl starosta Milan Chvojka (ANO).

„Chtěli bychom zahradu upravit tak, aby ještě více sloužila lidem. Opraví se a doplní cestičky, dosadí se keře, vzrostlá zeleň zůstane zachována. Máme také v úmyslu vytvořit malý amfiteátr, kde by se daly pořádat letní koncerty,“ uvedl Chvojka.

Do svažitého parku dál budou moci chodit děti v zimě jezdit na bobech a místní lidé i turisté na procházky a za relaxací. Zahrada slouží také pro občasné pořádání svateb. Náklady Chvojka odhaduje na několik milionů korun. Město již dostalo od Pardubického kraje 300.000 korun a chce se pokusit získat další dotaci. Příští rok by měla být hotová projektová dokumentace a vydané stavební povolení, vlastní úpravy by měly následovat v roce 2024.

Zámek v Nasavrkách stojí na místě bývalé tvrze. Tu dal kolem roku 1600 Václav Záruba z Hustířan zbourat a vybudoval moderní dvoupatrový objekt se dvěma věžičkami zdobený psaníčkovými sgrafity. Má nepravidelný obdélníkový půdorys. V průčelí vchodu je pískovcový portál s bohatou reliéfní výzdobou, cenná je i výzdoba vstupní přízemní haly, kde je valená klenba. Pod zámkem jsou zasypaná stará sklepení s těžkým žalářem, temnicí, která jsou však uzavřena.

Před rokem 1839 byla vedle zámku postavena velká úřední budova, dnešní městský úřad, a menší budova, kde bylo později zřízeno vězení. Roku 1840 přišla na řadu poslední zásadní přestavba, kdy bylo sníženo druhé patro. Roku 1939 koupila celý zámecký objekt Lidová záložna, která v dolní místnosti zřídila kancelář a v další prodejnu spotřebního zboží. Do zámku se také přestěhoval tělocvičný spolek Orel, který postavil v horní chodbě tělocvičnu. Všechny místnosti byly obsazeny místními občany. Jeden čas zde byla i knihovna, prodejna zeleniny, sběrna mléka a výrobna prádla. V roce 1987 se do budovy přestěhovala Krajská správa Chráněné krajinné oblasti Železné hory a započaly postupné opravy památky.

Autor: Nasavrky na Chrudimsku
Zdroj: ČTK