Návrat vlka obecného do české přírody a také Krušných hor připomíná i sběratelská mince, kterou pokřtili na Klínovci. Jde o minci ze série Nejkrásnější české hory, která představuje nejen česká pohoří, ale i charakteristické nebo vzácné a ohrožené živočišné druhy z těchto lokalit. Část výtěžku z prodeje nové sběratelské mince chce společnost Golden Gate, která minci vydala, věnovat organizaci Hnutí Duha, jenž se věnuje projektům návratu šelem do české přírody a snaží se přispět k osvětě a k mapování soužití lidí a vlků.

První volně žijící vlky v Krušných horách zaznamenali v roce 2017. Od té doby se Vlčí hlídky Hnutí Duha snaží získat informace o rozmnožování vlčích smeček v teritoriu Krušných hor. Odhady z poslední doby uvádějí, že v Krušných horách žijí zřejmě dvě smečky a jeden vlčí pár. Informace o množství a výskytu vlků získávají vlčí hlídky hlavně z fotopastí a z lokálních pozorování. Kromě Krušných hor je výskyt vlků potvrzený i v dalších českých pohořích, v Beskydech, Orlických horách, na Šumavě v Českém lese a dalších místech.

Ta nejnovější z naší série autorské ražby spojuje motiv nejvyšší hory Krušných hor Klínovce a vlka obecného, který se vrací do české přírody,“ řekl generální ředitel Golden Gate Libor Brůna. V minulosti společnost na mincích představila Sněžku a orla skalního, Plechý a rysa ostrovida, Lysou horu a medvěda hnědého a naposledy pak Bukovec a tetřívka obecného. Tak jako v případě vlka putovala část ze zisku z prodaných mincí na podporu těchto zvířat, příjemci se staly Záchranná stanice Bartošovice, Hnutí Duha a Nadace Ivana Dejmala.

Stříbrné mince o hmotnosti jedné trojské unce (31,1 g) a ryzosti 999/1000 razí australská mincovna The Coin Company podle grafického návrhu přední světové designérky a ilustrátorky Elise Martinsonové. Protože Česká národní banka neposkytuje licence na ražbu korporátních mincí, vyžívá společnost Golden Gate ražby na ostrově Niue, což je nezávislý stát přičleněný k Novému Zélandu. Proto je na zadní straně i hlava nedávno zesnulé britské královny Alžběty II. Mince je tak legálním platidlem tichomořského ostrova, její nominální hodnota jsou dva novozélandské dolary.

Autor: Hnutí Duha
Zdroj: ČTK