Senioři a malé děti v Chomutově budou příští rok osvobození od poplatku za svoz odpadu. Jedná se o jedno z připravovaných opatření města, které chce pomoci zejména důchodcům a rodinám s dětmi v tíživé finanční situaci způsobené inflací a zdražováním. Mezi dalšími opatřeními je finanční podpora sportovních a volnočasových aktivit žáků a studentů nebo zavedení sítě jídelen s obědy za dostupné ceny. Městskou kasu opatření vyjdou zhruba na deset až 12 milionů korun.

„Plánované investice to neohrozí, protože veškerá opatření se budou řešit z naspořených prostředků z let minulých,“ podotkl Dinda. Doplnil, že jde jen o část peněz z rezervy. „Některé věci už fungují, což je třeba doprava pro seniory nad 65 let zdarma, která i v příštím roce zůstane zachována,“ uvedl náměstek primátora David Dinda.          Chybějící peníze město dopravnímu podniku doplatí. Koalice složená z ANO a Nového Severu o opatřeních debatovala v posledním měsíci. Opatření budou součástí návrhu rozpočtu na příští rok, který budou zastupitelé schvalovat v prosinci.

Poplatek za odpad nebudou po celý příští rok platit senioři nad 75 let a děti do tří let. Každému tak zůstane 800 korun navíc. Lidé o slevu nemusejí žádat, město ji u těchto poplatníků provede automaticky. Žáci a studenti ve věku od čtyř do 18 let mohou v následujícím roce získat od města příspěvek 800 korun na návštěvu sportovních a volnočasových aktivit. Způsob žádosti a formu výplaty připravuje ekonomický odbor města ve spolupráci s právníky a dalšími úředníky.

Určitě se nebude jednat o poukázky, které se v minulosti neosvědčily. Nebudeme účetní agendou zatěžovat kluby a spolky, vše proběhne na straně města. Ideálně jedním formulářem a elektronicky, aby lidé vše vyřídili z domova a vůbec nemuseli chodit na úřad,“ vysvětlil Dinda.

Ve městě by měla vzniknout síť školních jídelen s dostupnou cenou oběda, která bude předem garantována. Takový oběd v ceně okolo 90 korun by si v jídelně mohli koupit lidé bez ohledu na věk. „Už teď některé naše školní kuchyně vaří i pro veřejnost. Chceme jejich počet rozšířit a vytvořit síť jídelen napříč městem. Pro takový oběd si pak může dojít kdokoliv z široké veřejnosti a ve většině toho využívají hlavně senioři,“ uvedl náměstek primátora Milan Märc (Nový Sever). Radnice také zachová výši nájemného v městských bytech, přestože takřka všechny nájemní smlouvy obsahují inflační doložky.

Autor: Město Chomutov
Zdroj: ČTK