Procházku po zámeckých valech v Pardubicích mohou návštěvníci absolvovat s novou přírodovědnou publikací, kterou vydalo Východočeské muzeum. Na valech žije přes 200 druhů rostlin, více než 70 druhů obratlovců a několik tisíc bezobratlých druhů živočichů, atlas na ně upozorní, uvedlo muzeum v tiskové zprávě.

Návštěvníkům chceme nabídnout příležitost poznat toto oblíbené místo podrobněji a dozvědět se víc o bohatém a pozoruhodném životě, který bují přímo v centru východočeské metropole,“ řekl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Valy, které obepínají pardubický zámek, lákají návštěvníky k procházkám od 19. století. „Tehdy pozbyly svou obrannou funkci. Skončila povinnost je udržovat holé a panská správa se rozhodla zvelebit celého opevnění. Začaly zde vznikat zahrádky, byly vysázeny stromy i vinná réva,“ řekl Libánek.
Publikaci napsali Jan Dolanský, Lenka Šafářová, Libor Praus a Lenka Bálková. Jsou také autory většiny fotografií. Příručka Příroda v opevnění kromě atlasu o flóře a fauně zahrnuje i zajímavosti a náměty na pozorování. Knížka se podle tvůrců může hodit školám na hodiny přírodovědy nebo pro přírodovědné kroužky.

Chtěli jsme vytvořit nejen atlas reprezentativního výběru organismů vyskytujících se na zámeckých valech a v areálu zámku. Důležitou součástí jsou informační rámečky, které vysvětlují zajímavé souvislosti nebo fenomény týkající se zdejší flóry a fauny. Nechybí kalendář výskytu jednotlivých druhů, jejich případná jedovatost nebo jedlost, označeny jsou i druhy chráněné,“ řekl Dolanský. Podstatná část zámeckých valů je součástí evropsky významné lokality soustavy Natura 2000. Ochraňuje silně ohroženého brouka páchníka hnědého, jehož larvy žijí v dutinách starých listnatých stromů. Dospělí jedinci se objevují od května do září, ale během dne nejsou příliš aktivní, zahlédnout je vyžaduje notnou dávku štěstí.

Publikaci Příroda v opevnění lze zakoupit v pokladně zámku nebo v e-shopu. Stojí 190 korun. Přírodě se věnuje také výstava Kdy jste je viděli naposledy? Představuje mizející druhy zvířat a rostlin a láká na interaktivní prvky, třeba bobří noru, výstup k sokolímu hnízdu, losí bludiště.

Autor: Východočeské muzeum v Pardubicích
Zdroj: ČTK