Vysoké Mýto rozšiřuje svůj projekt na komplexní předcházení vzniku odpadů. Občanům chce rozdat další pěstební kompostéry a nádoby na bioodpad, získat chce na ně dotaci z Operačního programu životní prostředí. Radnice také nakoupí plastové kelímky na opakované použití včetně skladovacích boxů, řekl novinářům místostarosta Jan Lipavský (Patrioti pro VM).

Chceme rozdat mezi občany v rodinných domech 200 pěstebních kompostérů. Ušetří se tím za odvoz a zpracování bioodpadu,“ uvedl Lipavský. Pěstební kompostéry mají podobu plastových vyvýšených záhonů, do nichž lidé vysypávají odpady z kuchyně a zahrady. Po jejich přeměně na hlínu je využívají k pěstování rostlin. Už dříve město stejné množství těchto kompostérů rozdalo obyvatelům místních částí, odkud se bioodpad nesvážel.

S pomocí dotace chce radnice pořídit 100 nádob na odpady z kuchyní a zahrad o objemu 240 litrů. Pro kulturní a společenské akce ve městě nakoupí 5000 vratných kelímků na nápoje s velikostmi 0,5 litru, 0,3 litru a 0,2 litru.

Projekt na předcházení vzniku odpadů funguje ve Vysokém Mýtě od roku 2005. Kromě sběru domácího organického odpadu zahrnuje také síť kontejnerů na tříděný odpad a modernizované sběrné dvory. V minulosti byla součástí i bioplynová stanice, která měla organické odpady zpracovávat, kvůli jejich nedostatku a proměnlivé skladbě ale byla prodělečná a město ji muselo odstavit.

Vysoké Mýto je i díky tomu úspěšné v soutěži Odpadový Oscar. V posledních osmi ročnících se umístilo vždy na prvním místě v kategorii měst nad 5000 obyvatel. Ročně se ve městě vyprodukuje v průměru 115 kilogramů směsného odpadu na občana.

Autor: Vysoké Mýto
Zdroj: ČTK