Město Pardubice koupí silážní žlab, který je na pozemcích pro plánovanou výstavbu zvířecího útulku ve Starých Čívicích. Majiteli za něj patrně zaplatí 390.000 korun, což je částka určená znalcem. Souhlasili s tím zastupitelé.

Desítky metrů dlouhý žlab patří Jednotnému zemědělskému družstvu Československo-sovětského přátelství Svítkov, které je v likvidaci. Jedná za něj insolvenční správce. Protože zastupitelé odkup schválili, město následně pošle insolvenčnímu správci cenovou nabídku na odkoupení stavby.
Žlab se nachází na pozemku města, ale zčásti také na pozemcích jiných vlastníků. Město předpokládá, že získá souhlas majitelů dalších pozemků, aby silážní žlab mohlo zbourat kompletně.

Opoziční zastupitel Filip Sedlák (Naše Pardubice) se domnívá, že město zbytečně utratí za něco, co nepotřebuje, a ještě další peníze za demolici. Město by podle něj mělo vyzvat vlastníka, aby silážní žlab odstranil sám. Případně by radnice měla chtít nájemné za to, že jáma je na jeho pozemku. Není to podle něj hospodárné rozhodnutí. Chtěl bezúplatný převod.

Jeho kritiku město odmítlo. Radnice podá v insolvenčním řízení pohledávku za bezdůvodné obohacení, respektive bude žádat o ušlý nájem. Ne ve všech případech je pak možné žalovat vlastníka, aby stavbu odstranil, uvedla Miriam Kňazovická z odboru majetku a investic.

O potřebě najít pro městský útulek lepší umístění se debatuje v Pardubicích od roku 2003. Mapovalo se kolem 12 míst, z nich se postupně vybrala tři. Následně se ukázala jako nevhodná, uvedl zastupitel Karel Haas (Spolu). S odkoupením žlabu souhlasil.

„Věděli jsme všichni, že tam silážní jáma je. Vyplývalo to loni z důvodové zprávy. Hlasovali jsme o tom. Jsem skeptik, že bychom našli jiné místo. Insolvenční správce má zákonnou péči řádného hospodáře, těžko může souhlasit s bezúplatným převodem žlabu,“ podotkl Haas. Zvířecí útulek je služba veřejnosti, město by ho mělo mít, dodal.

Pro lokality na Dubině, Dukle a ve Starých Čivicích, navržené v minulosti, vznikly studie, které stály stovky tisíc korun. Město je neupotřebilo. Čtvrtá lokalita je také ve Starých Čívicích a má reálnou šanci, aby tam útulek vznikl, uvedla Helena Dvořáčková (SPD), která byla v minulosti náměstkyní primátora za hnutí ANO.

Městský útulek je teď v areálu veterinární kliniky ve Štrossově ulici. Zvířata tam nemají dost místa ani moderní zázemí. V areálu chce radnice v budoucnu stavět domov pro seniory, proto potřebuje útulek přestěhovat. Město by se nemělo dostat do časové pasti, návrh stavby domova už je hotový, řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/ČSSD).

Ve zvířecím útulku s veterinou má být také služebna městské policie, která tam bude mít své služební psy a mohla by tam pořádat o své práci přednášky pro školy a veřejnost. Náklady jsou zatím odhadované na 69 milionů korun.

Autor: Město Pardubice
Zdroj: ČTK