Město Pardubice chce doplnit zeleň v místní části Dražkovice, vysázet tam ovocné sady i aleje a obnovit mokřady. Radnice si přeje, aby v okolí města bylo víc míst pro vycházky a zlepšila se i biologická rozmanitost, uvedla náměstkyně primátora Jiřina Klčová.

V různých částech města chybějí obyvatelům v docházkové vzdálenosti dostatečně velké plochy zeleně. Někde je půda náchylnější k erozi, je vyšší riziko vysychání drobných vodních toků.
V okolí Pardubic chybí podle studie 200 hektarů ekologicky stabilních ploch, stav biodiverzity je velmi nízký. Horší je situace na jihu města, a to zejména mezi obcemi Dražkovice, Nemošice, Ostřešany, Mnětice, Hostovice. Prvních změn by se měl dočkat katastr Dražkovice.

Město už má studii, která navrhuje výsadbu listnatých a ovocných alejí, ovocných sadů, remízů, mokřadů, vytvoření cestního systému a doplnění mobiliáře. Cesty by se na sebe napojily, vytvořily okruhy a lidem z Dražkovic nabídly místa pro vycházky.

V Dražkovicích by se mohlo proměnit kolem 15 hektarů. Ne všechny pozemky patří městu, magistrát musí jednat se soukromými vlastníky, jestli na svém majetku podpoří výsadbu. Město k tomu hledá vhodné dotace. „Z dotací je možné financovat přírodě blízké vodní prvky v krajině včetně sídel, jako jsou mokřady a tůně, a vegetační krajinné prvky,“ řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

Autor: Pardubice
Zdroj: ČTK