Několik komentovaných vycházek za ptačími sousedy chystá tento týden Česká společnost ornitologická (ČSO). Lidé mohou na různých místech Česka sledovat s odborníky například chování rorýsů, jiřiček, ale i netopýrů. O vycházkách ČSO informuje na webu. Budou v různé dny, každá však začíná od 19:30.

Ve středu vyrazí za ptáky na hnízdištích lidé ve Zlíně. Podle ČSO jsou v plánu také ukázky moderních metod výzkumu a ochrany netopýrů – včetně detektorů, které převádí neslyšitelné zvukové signály netopýrů do formy, kterou zaznamená lidské ucho. Účastníci také uvidí handicapované netopýry ze záchranné stanice. Sraz bude před kulturním střediskem v Malenovicích, zájemci se musí nahlásit dopředu telefonicky nebo e-mailem. „V současnosti jsou ještě volná místa,“ řekla Lenka Kozubík Pechová z oddělení ochrany přírody a zemědělství na zlínském magistrátu. Ta vycházku povede s expertem na městské ptactvo a netopýry Evženem Tošenovským z ČSO. Akce se koná ve spolupráci s Českou společností pro ochranu netopýrů.

O ptactvu žijícím v blízkosti člověka a netopýrech bude i čtvrteční vycházka v Brně-Kohoutovicích. Ornitolog Kryštof Horák lidi seznámí s tím, co pro ptáky v městech představuje největší hrozbu. Pohovoří třeba i o způsobech, kterými netopýři využívají městské prostředí. Lidé se sejdou na zastávce Jírovcova. Ve Svitavách doplní v pátek cestu kolem hnízd jiřiček a rorýsů i ukázky kroužkování ptactva. Vycházka za tajemstvím zvířecích sousedů, vedená ornitology Jakubem Vránou a Jiřím Machem, startuje před Ottendorferovým domem a skončí kolem 22:00. 

Vrána povede i sobotní procházku za ptactvem a netopýry v Bošovicích na Vyškovsku. Podle ČSO se tam lidé sejdou před vstupem do Papouščí zoo. Pro exkurze v Brně, Svitavách a Bošovicích podle ČSO není nutná předchozí rezervace.

Zdroj: ČTK