Chrudim zahájila veřejnou zakázku na výstavbu splaškové kanalizace v místní části Medlešice. Cena podle projektové dokumentace dosahuje více než 106 milionů korun. Otvírání obálek je naplánované na konec září, řekl dnes novinářům starosta František Pilný (ANO).                                               

Kanalizace v Medlešicích, kde žije asi 550 obyvatel, je jednou z největších investičních akcí Chrudimi za několik posledních let. Město již začalo stavět první část projektu, jíž je rekonstrukce kanalizačního výtlaku z Medlešic na čistírnu odpadních vod. Výtlačný řad, který odváděl odpadní vody z místního pivovaru do čistírny v asi tři kilometry vzdáleném v Májově v Chrudimi, město před časem odkoupilo zhruba za milion korun a příslib vybudování kanalizačních přípojek.

Chrudim chce na nákladný projekt získat dotaci zhruba 50 milionů korun od ministerstva zemědělství. „Měli bychom ji dostat, protože jsme byli první, kteří o ni žádali,“ uvedl Pilný. Zbývající náklady uhradí město z úvěru. Radnice bude muset v Medlešicích vybudovat asi 250 kanalizačních přípojek k rodinným domům, průměrná cena jedné bude kolem 50.000 korun. Město k výstavbě kanalizace nutí i omezená platnost povolení k vypouštění vod ze septiků do Jesenčanského potoka, který v létě často vysychá. Lidé ze sousedního Blata si na neutěšený stav stěžovali. Předchozí vedení Chrudimi výstavbu kanalizace odkládalo.

Autor: město Chrudim

Zdroj: ČTK