Schválně si teď zkuste tipnout, kolik potravin se každoročně vyhodí do koše. Je to až neuvěřitelné, ale jedná se celkem až o 830 tisíc tun potravin, tedy přibližně 57 kilogramů potravin na osobu, což je obrovské číslo. Přitom zbytečně přicházíme o peníze, a navíc škodíme životnímu prostředí. „Zahrnuje to vyhozené jídlo, když si udělají velkou porci, tak třeba shnile ovoce, zeleninu, uzeniny a mléčné výrobky. Často právě toto končí v odpadkových koších a popelnicích,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda.

Běžná domácnost vyhodí za rok až 170 kilogramů potravin. U čtyřčlenné domácnosti se jedná přibližně o 40 000 korun. Za takovou sumu by se dalo vyrazit na dovolenou.

Nejčastějším důvodem vyhazovaní jídla, je jednoduše nakoupení zbytečně velkého množství, které nestihneme sníst před datem spotřeby.

Zvláště v současné době, kdy jsou potraviny zdražovány, je vhodné zamyslet se nad naším počínáním a zkusit tak lépe využívat potraviny.

„Můžeme očekávat až 10procentní zdražení potravin, což by bylo nejvýraznější zdražení potravin od devadesátých let. A to zdražení potravin je horší ze sociálního hlediska než třeba zdražování stavebních materiálu nebo automobilů a ojetin, jak jsme to viděli v minulém roce. Protože potraviny si musíte kupovat za jakékoliv situace, bez nich nemůžete žít,“ dodal Kovanda.

Je samozřejmé, že při vaření vždycky nějaký ten odpad bude vyprodukován, ale měli bychom se snažit maximálně zamezit zbytečnému vyhazovaní. Před nákupem, je vhodné si vždy udělat malou inventuru zásob a zjistit pro co konkrétně jdeme, abychom nenakupovali některé potraviny zbytečně. Pokud jdeme nakupovat hladoví, pravděpodobně pak toho domů přineseme více, než bylo potřeba. Při návratu z obchodu je dále vhodné umístit dopředu starší potraviny, aby mohly být spotřebovány dříve. Pokusme se společně minimalizovat vyprodukovaný odpad, ušetří nám to peníze i naši planetu.

Autor: Ekoosvěta
Zdroj: TN.NOVA