Europoslanci Ondřej Knotek, Martin Hlaváček a Ondřej Kovařík z hnutí ANO vyzvali předsedkyni evropské komise Ursulu von der Leyenovou, předsedu Evropské rady Charlese Michela a další členy Evropské komise, aby vyhodnotili dopady válečného konfliktu na Ukrajině na Zelenou dohodu pro Evropu (Green Deal) a evropský energetický sektor. Hnutí to uvedlo v dnešní tiskové zprávě. Součástí výzvy je i žádost o předložení nutných změn v platné i projednávané legislativě.         

„Nová geopolitická situace vyžaduje, aby se Evropa stala energeticky soběstačnou. Kromě rozvoje obnovitelných zdrojů musíme využít všechny dostupné čisté zdroje energie včetně jádra a zaměřit se na energetickou účinnost,“ uvedl Hlaváček.

Europoslanci uvedli, že vedoucí představitelé EU i lídři členských států aktuálně volají po snížení závislosti na dovozu fosilních paliv ze států mimo Evropskou unii, a to zejména z Ruska. To je ale podle ANO v rozporu s energetickými plány některých států včetně Česka.

Plány na splnění klimatických cílů jsou dnes postaveny na přechodu z uhlí na zemní plyn a následně plyn nízkoemisní. Od tohoto záměru má být ustoupeno, což by ale znamenalo místo zrychleného uhelného útlumu nutnost i nadále využívat uhlí až do roku 2038, jak ostatně doporučila i uhelná komise. S útlumem uhlí ale počítá nově projednávaná evropská zelená legislativa,“ poznamenali europoslanci.

Výzvu k vyhodnocení dopadů války na Ukrajině podle hnutí ANO podpořili poslanci z Polska, Německa, Rumunska, Dánska, Lotyšska, Švédska a Slovenska.

Autor: ČTK
Zdroj: ČTK