Pardubický kraj čeká na dotaci, kterou by mohl využít pro výstavbu nové jízdárny ve Střední škole chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem. Současná už potřebám školy nevyhovuje. Projektová dokumentace je připravena, řekl vedoucí odboru školství krajského úřadu Martin Kiss.

Projekt čeká na nové programovací období, je zařazen mezi ty, které by měly být budovány z obdoby dosavadního Integrovaného regionálního operačního programu. V rozpočtu určeném pro Pardubický kraj máme několik priorit a toto je jedna z nich,“ uvedl Kiss.

Současná jízdárna je z roku 1978, v provozu je od roku 1980. Zásadnějšími rekonstrukcemi od té doby neprošla. Celý objekt je nevyhovující konstrukčně, prostorově, nesplňuje hygienické normy. Navíc plechová stavba stojí v zámeckém areálu, kam se nehodí. Krajina hřebčína je od roku 2019 na seznamu UNESCO.

Jízdárna bude mít speciální jezdecký povrch, budou v ní šatny, záchody a sprchy. Měla by mít také parametry pro závody, což ta původní nemá. Po dokončení nové jízdárny kraj starou stavbu zbourá.
Pardubický kraj musel v minulosti celý projekt revidovat. Původně byl velmi nákladný, měl stát asi 80 milionů korun. Po změně konstrukčního systému a opláštění se cena snížila zhruba na 50 milionů korun. Konečná částka vzejde z výběrového řízení, současný nárůst cen stavebních prací a kurzové změny by však mohly výstavbu prodražit.

V současnosti se opravuje za zhruba 28 milionů korun internát školy. Budova byla uvedena do provozu v roce 1975, zastaralé jsou záchody, sprchy, elektřina i vybavení pokojů.

Autor: Pardubický kraj
Zdroj: ČTK