Lidé mohou ode dneška v soutěži Adapterra Awards svými hlasy podpořit projekty, které pomáhají českým městům, budovám či krajině s adaptací na změnu klimatu. Vybírat mohou z 18 projektů, které postoupily do finále čtvrtého ročníku celostátní soutěže. Počinu, který od veřejnosti získá nejvíce hlasů, bude udělena Cena sympatie. Vítěze dalších soutěžních kategorií vybere odborná porota. Výsledky pořadatelé vyhlásí 2. listopadu. Soutěž pořádá Nadace Partnerství a společnost Integra Consulting pod záštitou ministerstva životního prostředí.

Do soutěže se letos podle Martina Andera z Nadace Partnerství přihlásilo 67 projektů, meziročně o 34 méně, které nominovali jejich investoři a projektanti nebo zástupci veřejnosti. Do finále soutěže postoupilo 18 projektů, které pracují s adaptačními opatřeními na změnu klimatu. Soutěžit budou v hlavních kategoriích Volná krajina, Zastavěné území, Náš domov a Pracovní prostředí. Uděleny budou rovněž speciální ocenění pro projekty na území Prahy, českého a rakouského příhraničí. Vítěze těchto kategorií bude vybírat odborná porota složená zvláště z architektů, urbanistů a krajinářů.

Nejzdařilejší projekt bude letos moci zvolit i veřejnost. Na základě výsledků on-line hlasování na webu soutěže bude udělena Cena sympatie veřejnosti. Do 15. října mohou zájemci podpořit dva podle finálové projekty, které byly realizované na území Česka, a jeden projekt v rakouském příhraničí.
Porota a veřejnost bude nejlepší projekty volit mimo jiné mezi obnovou rašeliniště u Soběslavi v Jihočeském kraji, revitalizací mokřadů v Sedmihorkách v Libereckém kraji, výstavbami či přestavbami nízkoenergetických budov nebo vznikem nového lesoparku v jihomoravských Židlochovicích.

Mezi finalisty soutěže jsou letos čtyři pražské projekty. Ty se utkají o vítězství v hlavních kategoriích a mezi sebou rovněž o Cenu Prahy. Toto ocenění tak letos může obdržet stavba radnice městské části Praha 12 s fotovoltaickou elektrárnou na střeše a retenční nádrží na dešťovou vodu, přestavba budovy pražské střední školy v Českobrodské ulici na udržitelnou, úprava Čelakovského sadů nebo soukromý projekt výstavby obytného domu Sakura v pražských Košířích.

Cenu Prahy za rok 2021 získala dvanáctá pražská městská část za projekt udržitelného hospodaření na svých zemědělských pozemcích. Radnice některé z 12 hektarů pozemků propachtovala s novou podmínkou šetrného hospodaření a o zbylé se stará sama za účasti občanů. Díky tomu byl mimo jiné vysazený komunitní sad a vznikly louky a aleje.

Soutěž Adapterra Awards navazuje na soutěž Adaptační opatření roku, kterou v roce 2015 uspořádala Integra Consulting. První ročník soutěže se uskutečnil v roce 2019 a zapojilo se do něj 24 projektů.

Autor: Nadace Partnerství
Zdroj: ČTK