Myslivci ode dneška nesmějí při lovu na mokřadech používat olověné broky. Vyplývá to z nařízení EU. V tiskové zprávě to uvedla Česká společnost ornitologická (ČSO), která se mimo jiné věnuje ochraně ptáků. Uvedla, že na otravu jedovatým olovem v Evropě každoročně uhyne podle odhadů milion ptáků, což je sedm procent všech zimujících ptáků. Otráví se poté, co broky snědí při sběru potravy. Podle ornitologické společnosti se již podařilo zdokumentovat vliv otravy u 40 druhů vodních ptáků a 24 suchozemských druhů.

Ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek uvedl, že myslivci každoročně vystřílí do mokřadů až pět tisíc tun olověných broků. „Velká část z nich ale mine cíl a dopadne do krajiny. Hrabaví ptáci, jako koroptve nebo bažanti, je mohou spolykat místo kamínků, které potřebují ke správnému trávení, vodní ptáci je většinou spolknou při sběru potravy ze dna,“ doplnil. Uvedl také, že zhruba tři miliony ptáků mají kvůli otravě zdravotní problémy.

Podle ČSO k zákazu používání olověných broků v EU vedla nedostatečná regulace na úrovni členských států a odpor mysliveckých organizací. Vermouzek poznamenal, že zákaz používání olověných broků k lovu pernaté zvěře obsahuje myslivecký zákon z roku 2001, platnost tohoto ustanovení ale byla původně odložena o deset let.

To podle něj vedlo k tomu, že se prosadila změna, která omezila používání broků jen na mokřadech a v praxi zákaz vůbec nefungoval. Uvedl, že nařízení EU jasně definovalo mokřady a omezení platí i například na rybnících, přehradách nebo u řek. Platí také ve stometrovém ochranném pásmu kolem nich a nařízení i přímo zakazuje myslivcům olověné broky mít v těchto místech u sebe.
ČSO upozorňuje na to, že zákaz sníží sekundární otravy dravců a mrchožravců, kteří se otravují pozřením kořisti zastřelené olověnými broky.

Autor: ČSO
Zdroj: ČTK