Vojenské lesy a statky ČR (VLS) začaly těžit přestárlé smrkové porosty v okolí nově vyhlášené brdské přírodní rezervace Klobouček. Cílem je proředit smrkové monokultury a přispět k jejich proměně na pestré lesy. Pro zvýšení druhové pestrosti lesníci pod vzrostlé smrky navíc vysadí listnaté stromy a jedle.

Lesníci nyní těží až stopadesátileté smrky na západní straně vrchu Klobouček směrem k Obrázecké lesní cestě. „Těžíme zde výběrovým způsobem tak, aby se dostalo světlo a vláha mezi koruny stromů. Následně zde začne postupně vznikat spodní patro náletu různých dřevin, které doplníme výsadbou listnatých stromů a jedlí. V zásadě tak míříme ke stejnému cíli jako v přírodní rezervaci Klobouček, která zde byla vyhlášena právě díky druhově, výškově a věkově pestrým porostům,“ uvedl ředitel divize VLS Hořovice David Novotný.

Lesy na Kloboučku jsou podle Sotony výsledkem péče několika generací lesníků Vojenských lesů. Státní podnik tam po zrušení vojenského újezdu vybudoval také okružní naučnou stezku s lesnickou tematikou, na sklonku loňského roku byla oblast prohlášena maloplošným chráněným územím.

V suťovém lese rostou kromě obvyklejších buků mohutné staré lípy, kleny, jasany a jilmy. Součástí rezervace je i malá loučka s chudým smilkovým trávníkem, dříve využívaným na seno. Loučka je stanovištěm několika vzácných druhů hub, typických právě pro chudé podhorské trávníky.
CHKO Brdy vznikla v roce 2016 na území někdejšího vojenského újezdu. CHKO ochraňuje například významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Díky zákazu vstupu se ve vojenském výcvikovém prostoru zachovala řada vzácných živočichů a rostlin.

Autor: Vojenské lesy a statky ČR (VLS)
Zdroj: ČTK