Správci Krkonošského národního parku (KRNAP) varují před šířením invazivní rostliny lupiny mnoholisté, známé také jako vlčí bob. Žádají veřejnost o spolupráci v boji proti tomuto druhu, protože představuje pro krkonošské luční druhy značné riziko. Šíření lupiny mnoholisté omezí včasná seč luk, kde se vyskytuje, informovali zástupci Správy KRNAP. Tato jedovatá rostlina pocházející ze Severní Ameriky kvete v Krkonoších přibližně od června. Produkuje vysoké množství semen a tvoří husté porosty.

Není v možnostech Správy KRNAP regulovat lupinu včas a všude tam, kde se již rozšířila. Prosíme proto o pomoc vlastníky luk, hospodáře i chalupáře či rekreanty. Včasná seč omezí její další šíření. Lupinu je třeba sekat nejdéle v době, kdy začne kvést, aby nemohla vytvořit semena,“ uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Správa KRNAP také žádá o jakékoli informace o výskytu lupiny či dalších invazivních rostlin v Krkonoších. Informace o dalších druzích a metodách jejich likvidace jsou na webových stránkách národního parku invazky.krnap.cz. Lupina mnoholistá, když kvete, tak je nejčastěji modrofialová. Není to ale pravidlem. V přírodě je velmi výrazná. K jejímu omezení vyzývají každoročně i ochranáři v jiných částech republiky.

„Lupina je v Česku klasifikována jako invazní druh, který poškozuje naše ekosystémy. Invazní rostliny jsou charakteristické tím, že se snadno šíří a obsazují nová stanoviště, odkud vytlačují původní druhy. Lupina zvolila dravou životní strategii s velice efektivním způsobem rozmnožování. V symbióze s hlízkovými bakteriemi dokáží obohacovat půdu o dusík a měnit tak živinové poměry v půdě vyhovující rumištním druhům jako jsou například kopřiva nebo šťovíky,“ uvedl Drahný.

V posledních letech se lupina začala vyskytovat i na krkonošských loukách, pro které představuje podle správců KRNAP závažné riziko. „Postupně vytlačuje a mění původní luční společenstva. Provedená mapování potvrzují, že lupiny přibývá. Škodí rostlinám, které jsou v Krkonoších původní,“ dodal Drahný.

Správa parku upozorňuje, že pokud se nezabrání jejímu dalšímu šíření, na některých loukách neporoste vedle lupiny nic jiného. Hrozí, že louky ztratí jak na výživové hodnotě, tak i na své druhové rozmanitosti a lupinové louky nebudou vhodné na pastvu ani senoseč. Celá rostlina lupiny mnoholisté je totiž jedovatá. Riziko představuje hlavně pro hospodářská zvířata, zvláště pak ovce, které v rámci projektů na záchranu cenných horských enkláv od jara do podzimu spásají některé louky.

Autor: KRNAP
Zdroj: ČTK
Zdroj FOTO: Wikipedia org.