Pohyb turistů v národním parku České Švýcarsko bude od července řídit semafor. Reagovat bude na výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ohledně vzniku požárů. Loňský ničivý požár zasáhl 1000 hektarů v národním parku, u jeho likvidace se vystřídalo 6000 hasičů.

Nový způsob vyhlašování omezení pohybu turistů bude fungovat od soboty 1. července. Podle výstrah ČHMÚ, které upozorní na reálné riziko vzniku požáru daného zejména stupněm půdního sucha, rychlostí větru a nízkou pravděpodobností srážek bude správa parku na svých webových stránkách zveřejňovat odstupňovanou regulaci pohybu návštěvníků, a to od volného pohybu po omezení vstupu do lesů v noci až po noční zákaz a pohyb jen po značených trasách během dne. Od 2. července bude proto správa národního parku na www.npcs.cz pravidelně oznamovat stupně rizika, ke kterým se vážou případná odstupňovaná omezení.

Nechceme návštěvníky zbytečně omezovat, a ani nemůžeme podceňovat riziko požáru v lesích národního parku, proto v létě bude platit pružná regulace,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Letní režim, který platil tři měsíce, bude vycházet z výstrah požárního rizika vydávaných Českým hydrometeorologickým ústavem. „Dnes jsou na ně velmi dobře zvyklé obce, policisté i hasiči a nyní podle nich bude správa národního parku regulovat pohyb turistů,“ uvedl Hladík. MŽP vyhláškou vydalo opatření obecné povahy.

Nejrozsáhlejší požár v České republice vypukl v Českém Švýcarsku loni 24. července. Kvůli požáru policie obvinila muže z obecného ohrožení a poškození cizí věci. V případě prokázání viny soudem mu hrozí trest odnětí svobody až na 15 let.

Národní park České Švýcarsko je oblíbeným cílem turistů v Ústeckém kraji. Největší atrakcí jsou soutěsky u říčky Kamenice v Hřensku. V posledním předpandemickém roce 2019 je navštívilo téměř 400.000 lidí. Loňskou sezonu přerušil v červenci požár, Edmundovu soutěsku navštívilo asi 117.000 lidí, k Divoké soutěsce si našlo cestu asi 14.000 výletníků. Letos národní park navštěvuje o víkendech a svátcích podobný počet turistů jako před nástupem pandemie, která ovlivnila návštěvnost v letech 2020 a 2021. Velká část turistů přijíždí ze zahraničí, zejména z Německa.

Autor: MŽP
Zdroj: ČTK