Škola vyrobí víc energie než spotřebuje. Unikátní přestavbu budovy v Českobrodské v Praze podporuje ve finále E.ON Energy Globe i knižní influencerka Lucie Zelinková. Biosolární střechy jsou osazené fotovoltaickými panely. Teplo dodávají tepelná čerpadla. Šetrně se hospodaří s vodou a celý systém doplňuje největší bateriové uložiště, které mají tuzemské školní budovy nainstalované.

Po rekonstrukci funguje v Praze 9 na Českobrodské ulici opravdová školní budova pro 21. století – energeticky a uhlíkově pozitivní. A zároveň slouží jako živá laboratoř. Odborníci zde dlouhodobě zkoumají ekologické stavební technologie v reálném provozu. Aktuálně navíc projekt soutěží i ve finále prestižní ekologické soutěže E.ON Energy Globe, kde ho podporuje i knižní influencerka Lucie Zelinková.

Na počátku byla stará školní budova ze 70. let minulého století. Po radikální přestavbě z ní zůstala jen nosná konstrukce. V současnosti je škola na Českobrodské dokonalou ukázkou zdařilé rekonstrukce veřejné budovy s maximálním důrazem na klimatickou neutralitu a využívání obnovitelných zdrojů energie. Škola je dokonce energeticky a klimaticky pozitivní, což znamená, že dokáže vyrobit více energie, než spotřebuje. A při jejím provozu nevznikají žádné emise CO2.

Budova získává svoji energii z fotovoltaické elektrárny a z tepelných čerpadel. V létě ji umíme efektivně zastínit a 70% potřeby chladu zajistit pasivně. Pomáhá nám i biosolární střecha, kombinace rostlin a fotovoltaických panelů. Žádná voda navíc nepřijde nazmar. Využitím dešťové vody na zálivku a vyčištěním šedé vody na splachování, ušetříme až 19% pitné vody,“ popisuje autor projektu Jiří Tencer.
Jedním z nejvíce oceňovaných prvků stavby jsou takzvané biosolární střechy. Jedná se o zelené střechy s extenzivní vegetační vrstvou, na kterých jsou ale také umístěny solární panely a v případě tělocvičny i světlíky. Celkem se na střeše školy nachází několik desítek fotovoltaických panelů s celkovým výkonem 147 kWp.

Součástí solární instalace je baterie o kapacitě 300 kWh, což je v oblasti školních budov český unikát. V budově funguje také chytrý systém klimatizace, který využívá tepelná čerpadla, stínění oken a řízené větrání s rekuperací tepla. Nejde ovšem jen o energetické technologie. Školní budova je na první pohled krásná, na čemž má velký podíl dřevěná fasáda ENVILOP, kterou vyvinulo Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT. Jedná se o vůbec první použití tohoto druhu fasády u veřejné budovy v Česku.

Vítězstvím v soutěži E.ON Energy Globe může získat 500 000 korun. Společnost E.ON v České republice pořádá soutěž E.ON Energy Globe už patnáctým rokem. Letošní vítěz může získat jako hlavní výhru 500 000 korun na další rozvoj. „Přechod na uhlíkově neutrální energetiku potřebuje všechny zúčastněné strany na energetickém trhu, vládu i regulační orgány. Pouze pokud každý bude moci přispět, kdekoli to bude možné, budeme úspěšní. Proto je také E.ON Energy Globe, který v České republice organizujeme již 15 let, tak důležitým projektem. V soutěži jsme viděli více než 3 400 velkých i malých projektů a inovací v oblasti životního prostředí a úspor energie. Všechny mají jedno společné: pozitivně ovlivňují naši planetu. Každý rok oceňujeme jednoho vítěze. Osobně si myslím, že všechny projekty, které jsme dosud viděli, a všichni lidé, kteří se do nich zapojili, jsou vítězové. Všechny přispívají k udržitelnějšímu světu, což může být zase přínosem pro celou naši společnost,“ říká Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON v České republice, která dodává, že každoročně se pořadatelé snaží soutěž inovovat, zviditelnit a zatraktivnit v očích veřejnosti.

Největší novinkou letošního roku bude slavnostní vyhlášení soutěže. Namísto tradičního galavečera se veřejnost dozví jméno nejlepšího projektu na novém ekofestivalu, který E.ON uspořádá pro širokou veřejnost 9. září v Praze v prostoru Kasáren Karlín. „Dlouhodobě cítíme potřebu nejen představovat soutěžící a projekty, ale také vzdělávat veřejnost v oblasti ekologie a udržitelnosti. Právě forma ekofestivalu, kde se lidé dozvědí a vyzkouší řadu zajímavých věcí a zároveň tam představíme výsledky soutěže, nám přijde jako ideální spojení,“ dodává Claudia Viohl. Záměrem je, aby si lidé odpoledne užili a zároveň se něco zajímavého a potřebného dozvěděli.

Hlasovat o vítězi letošního roku mohou lidé do konce srpna na stránkách www.energyglobe.cz.
Na stejném místě najdou také všechny další podrobnosti o soutěži včetně dalších finalistů.
Medailonek: https://youtu.be/jQ5-EsVfmVQ

Kdo další se letos vedle projektu Revitalizace školy Českobrodská v Praze utká o vítězství v soutěži?

  • Síť učeben Archimedes
  • Rybí zahrada Lážovice
  • Cyrkl – digitální odpadové tržiště
  • Beecarbonised – strategická hra o záchraně planety
  • Cirkulární oblečení NIL Textile

Kontakt:
Roman Šperňák
Tiskový mluvčí E.ON
roman.spernak@eon.cz

Autor: E.ON Energy Globe
Zdroj: ČTK