Čtyřicet vzácných syslů se již prohání po loukách Českého středohoří. Ochranáři je vypustili na Odolickém vrchu u Bělušic na Mostecku. Jejich cesta do chráněné krajinné oblasti začala v Zoo Brno, Zoo Norimberk, Zoo Opel v Hesensku a záchranné stanici pro živočichy Vlašim, kde se hlodavci narodili. Akce je součástí záchranného programu, který pro sysla před více než 15 lety připravila a nadále ho koordinuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). V ČR žije zhruba 6000 syslů.

„Odolický vrch jsme nezvolili náhodou. Pro vypouštění syslů totiž vybíráme taková místa, kde tato zvířata dříve žila a kde jsou i dnes vhodné podmínky. Doufáme, že se tu postupně rozmnoží a propojí se syslími koloniemi v okolí. Pro přežití syslů v naší přírodě je klíčové zabezpečit potřebnou péči tam, kde v současné době žijí. To znamená vhodným způsobem hospodařit, především pravidelně kosit trávu či spásat. Syslům totiž vyhovují suché, nízké stepní trávníky. Taková místa ale z naší krajiny už téměř zmizela,“ uvedla koordinátorka záchranného programu Lenka Čolobentičová z AOPK ČR.

V 50. letech byl sysel označován za škůdce. Kvůli změnám v zemědělském hospodaření z krajiny téměř vymizel. „Syslové doplatili na rozorávání mezí a pastvin, scelování polí do velkých lánů, úbytek ploch s nízkou travou a používání chemických prostředků. Nyní je sysel kriticky ohroženým druhem, evidujeme zhruba 40 míst, kde tento hlodavec žije. Pomoci by mu měl právě záchranný program,“ doplnil ředitel AOPK ČR František Pelc. „Záchranné programy pomáhají v naší krajině udržet vzácné druhy rostlin a živočichů. Nyní jich máme již 13 a chystáme další,“ řekl Pelc. Díky předchozím programům se podle něj podařilo zachránit třeba hvozdík písečný český a daří se zvyšovat i počty užovek stromových. LProspívají ale i jiným druhům. Často totiž spočívají v podpoře šetrného hospodaření, které zlepšuje podmínky i pro jiné rostliny a živočichy,“ uzavřel ředitel.

Autor: AOPK ČR
Zdroj: ČTK