Způsob, jakým oomycety, houbám podobné organismy žijící ve vodě i na souši, ovlivňují celosvětové ubývání mořských trav, zkoumají v současnosti vědci z Ústavu ochrany lesů a myslivosti Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity. Podílejí se na mezinárodním projektu Restoreseas, jehož cílem je odhalit různorodost, distribuci, původ a patogenní roli oomycetů v různých mořských ekosystémech a propojených vodách. Projekt začal loni a bude pokračovat až do roku 2025.

Porosty mořských trav patří mezi nejbohatší podvodní ekosystémy a jsou považovány za deštné pralesy oceánu. Globálně ale ubývá mořských luk, v nichž se objevuje druh mořské trávy rodu Zostera, kterému se přezdívá úhoří tráva.

„Mezi hlavní příčiny úbytku úhoří trávy patří lidská činnost a takzvaná chřadnoucí nemoc způsobená oomycety Labyrinthulomycete Labyrinthula. Oomyceta jsou organismy podobné houbám, s houbami jako takovými ale vůbec nesouvisí, jsou příbuzné hnědým řasám a rozsivkám. Nejnovější studie prokázaly, že patogeny oomycet z rodu Phytophthora a Halophytophthora jsou schopné tyto mořské trávy nakazit, způsobují vznik lézí, trávy narušují a snižují klíčivost jejich semen,“ uvedla Anna Hýsková z Ústavu ochrany lesů.

Vědci odebrali vzorky mořských trav, mangrovníku nebo listů spadlých do vody na Sardinii a v atlantických mořských lesích Mauritánie v severozápadní Africe. „Z odebraných rostlinných vzorků jsou izolačními metodami získány čisté kultury přítomných oomycet. Po identifikaci jsme poté schopni zjistit jejich mořskou diverzitu,“ doplnila Hýsková. Poté budou vědci ve spolupráci s portugalskými kolegy testovat patogeny oomycet, aby zjistili, zda by mohly negativně ovlivnit obnovu mořských ekosystémů. Letos plánují odebrat vzorky i v pobřežních biotopech Portugalska a Brazílie.

Autor: Mendelova univerzita v Brně
Zdroj: ČTK