Vědci z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR vynalezli postup, jak včas diagnostikovat virus napadající jahody. Díky tomu lze zvýšit produkci pěstovaných jahod. Takzvaný strawberry virus způsobuje až třetinový pokles úrody a téměř poloviční snížení počtu odnoží.

„Včasná diagnostika, a tím i výběr viruprosté sadby má zásadní význam pro zabránění šíření virů i pro omezení budoucích škod na úrodě,“ uvedla spoluautorka výzkumu Jana Fránová z Biologického centra. Vědci pro pěstitele vyvinuli diagnostickou sadu, pomocí níž lze snadno přítomnost strawbery viru zjistit. Jedná se o uživatelsky nenáročnou sadu a vyhodnocení testu trvá 24 hodin.

„Diagnostická sada je určená zemědělským diagnostickým laboratořím. Část kitu koupila firma Bioreba, která jej bude distribuovat na celosvětovém trhu,“ řekla Fránová. Nová souprava odhalí virus už v sadbě, a pěstitelé tak mohou zabránit dalšímu šíření infekce.

Jahody jsou měkké plody, které obsahují až 90 procent vody a jsou bohaté na vitamín C. Doba zralosti se liší podle odrůdy, nadmořské výšky pole a vývoje počasí. V loňském roce byla celková sklizeň jahod v České republice podle ministerstva zemědělství téměř 6000 tun z 1663 hektarů. Spotřeba jahod na člověka na rok se v republice pohybuje kolem 2,5 kilogramu. Loni byl výnos jahod 3,58 tun na hektar. Plocha pro pěstování jahod se snižuje, v roce 2017 činila 1816 hektarů a také vzhledem k příznivému počasí sklizeň tehdy činila 8257 tun.

Autor: Akademie věd ČR
Zdroj: ČTK