Ostravská zoologická zahrada připravuje šestidílný dokumentární cyklus Na chvíli na Zemi. Jeho cílem je ukázat význam a úlohu zoo při ochraně přírody. Dokončení cyklu je v plánu do konce letošního roku. Nyní se jedná o možné distribuci. Novinářům to dnes sdělili tvůrci série.            

„V průběhu času se setkáváme s velmi obtížnými a komplikovanými tématy, která je složité komunikovat s veřejností. Hledali jsme platformu, jak komplexně vysvětlit roli ochrany přírody a roli zoologické zahrady. Film se ukázal jako naprosto skvělá cesta,“ řekl ředitel zahrady Jiří Novák.

Jednotlivé díly budou trvat necelou půlhodinu a umožní divákovi nahlédnout nejen do zákulisí chovu ohrožených zvířat, ale zavedou ho také na místa vzdálená tisíce kilometrů od Ostravy. Cyklus přiblíží například záchranu mořských želv i Indonésii, korálovou školku na Filipínách nebo pomoc zoo při ochraně vzácného langura indočínského ve Vietnamu.

Dokumentárním cyklem provází František Příbrský, který je koordinátorem mezinárodních ochranářských projektů Zoo Ostrava a také autorem námětu vznikajícího dokumentárního cyklu. Ochránce zvířat se podílel například na zatčení několika pašeráků v Indonésii a na Filipínách. Je zakladatelem záchranného programu The Kukang Rescue Program, který je zaměřený na potírání nelegálního obchodu se zvířaty a ochranu outloňů na Sumatře.

„Cílem seriálu je ukázat veřejnosti, jak se zoologické zahrady za poslední roky změnily a jaká je jejich role v ochraně přírody, ať už ve svém areálu nebo v zahraničí. To považujeme za klíčové, protože pořád vnímáme, že veřejnost to nechápe. Pořád vidí zoo hlavně jako místo, kam se mohou jít podívat na zvířata a tam to končí. Jsem přesvědčen, že seriál je výjimečný, protože do dnešní doby vznikaly seriály, které se buď zabývaly zoologickou zahradou, nebo naopak popisovaly přírodu a projekt ochrany přírody v terénu,“ řekl Příbrský. Podle něj seriál obojí propojí, částečně se tak odehrává v zahradě a částečně přímo v místech ochranářských projektů.

Autoři se nyní snaží vyjednat promítání seriálu v některé z televizí, v budoucnu by se mohl objevit i na nějaké on-line platformě. Jedná se také o možném promítání pro školy. „Snažili jsme se vybrat projekty tak, abychom pokryli portfolio aktivit. Určitě máme našlápnuto i na další díly, už nyní máme materiály na případné pokračování. Pokud seriál bude mít úspěch, tak se určitě nabízí, že by mohlo vzniknout i pokračování,“ doplnil Příbrský.

Autor: Zoo Ostrava
Zdroj: ČTK