Aktivisté z ekologické organizace Greeanpeace protestovali v Chomutově proti kácení dřeva v Krušných horách. Předtím sledovala organizace pomocí GPS trackeru buky pokácené u Horního Jiřetína. Nejprve se ocitly na skládce dřeva u Mariánského Údolí a teď jsou podle Greenpeace v průmyslové zóně Zadní Vinohrady v Chomutově. U zpracovatelského závodu v Chomutově rozvinuli dnes odpoledne aktivisté transparenty s nápisy „Zločin proti přírodě“, „Místo zločinu vykáceno“ nebo „Nenechme vzácné lesy proletět komínem“.

Vlastníkem lesa u Jiřetína je podle Greenpeace společnost Royal Pine a v bukových lesích kácela na začátku letošního roku. Aktivisté oslovili v Chomutově zástupce zpracovatelského závodu. „Upozornili jsme ho, že mu bylo dovezeno nelegálně vytěžené dřevo,“ řekl mluvčí Greenpeace ČR Lukáš Hrábek. GPS tracker z označeného dřeva aktivisté sundali.

Krajský úřad Ústeckého kraje vydal 20. února k navrhovanému kácení nesouhlasné stanovisko. Podle Greenpeace ale v té době porosty, v nichž kácení odmítl, již neexistovaly. S kácením nesouhlasily Horní Jiřetín, Greenpeace a Česká společnost pro ochranu netopýrů.

Organizace Greenpeace sledovala dřevo z Mariánského Údolí již v minulých měsících. Zjistila, že část dřeva byla v květnu rozřezána a skončila jako palivové dříví u soukromých osob. Kvůli podle Greenpeace nezákonnému kácení a uvádění ilegálně vytěženého dřeva na trh se organizace obrátila v březnu na Českou inspekci životního prostředí. V dubnu Greenpeace podala podnět na prošetření obchodování s nelegálně vytěženým dřevem na Krajský úřad Ústeckého kraje.

Úřady však ani za půl roku nebyly schopné o ilegálním kácení rozhodnout, potrestat ho a ani zabránit uvádění ilegálně vytěženého dřeva na trh. Proto organizace Greenpeace umístila do klád na skládkách dřeva u Mariánského Údolí GPS trackery, aby zjistila, jakým způsobem se s ilegálně vytěženým dřevem zachází, a zajistila důkazy, že je stále uváděno na trh,“ uvedl Hrábek. Greenpeace a město Horní Jiřetín podaly v květnu na firmu Royal Pine trestní oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu poškození lesa.

Autor: Aktivisté Greenpeace
Zdroj: ČTK