V Ústeckém kraji zatím žadatelé o evropské dotace z operačního programu Spravedlivá transformace do výzev podali projekty za 3,4 miliardy korun. Celkově se v kraji v programu rozdělí přes 15 miliard korun, polovina připadne na individuální strategické projekty. Uvedl to po jednání vlády v Kadani premiér Petr Fiala (ODS).

Program ministerstva životního prostředí má mezi lety 2021 a 2027 pomoci s přeměnou tří uhelných krajů v Česku, kromě Ústeckého také Karlovarského a Moravskoslezského kraje. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) dnes vládu informoval o průběhu podávání projektů do vypsaných výzev a o přípravě plánovaných individuálních strategických projektů v kraji, na které má být použita polovina z celkové částky.

Přímo v Kadani byly podle Hladíka zatím předloženy dva projekty do výzvy Konektivita škol, žadateli jsou Gymnázium Kadaň a Střední průmyslová škola stavební a Obchodní akademie v Kadani. Konektivita škol je jednou z deseti výzev vypsaných pro Ústecký kraj, podpořit má projekty zaměřené na vybudování vnitřní sítě a zkvalitnění připojení internetu na středních školách. Další výzvy pro kraj se zaměřují například na modernizaci infrastruktury nebo obnovu přírody a krajiny. Vyhlášení dalších výzev ministerstvo předpokládá do konce roku.

Jedna z výzev finančně podpoří individuální strategické projekty. Podle Hladíka bude v Ústeckém kraji těchto komplexních projektů devět, dvě žádosti už jsou podané. „První projekt Transformačního centra Ústeckého kraje se zaměří na oblasti jako digitalizace, inovace, energetika či péče o krajinu a současně nabídne prostor pro setkávání odborníků a coworking. Druhý projekt Synergis chce zkoumat nové zdroje energie, jako je třeba geotermální, či výrobu zeleného vodíku, a jejich zapojení do energetického mixu,“ uvedl.

Předložení třetího strategického projektu očekává Hladík během září. Jednat se bude o projekt s názvem Region univerzitě, univerzita regionu, který se zaměřuje na odstranění dosavadních bariér rozvoje kraje a měl by investovat do lidského kapitálu, know-how, talentů a rozvoje kreativity. „Předložení zbývajících šesti strategických projektů kraje očekáváme během podzimu, nejpozději do konce roku 2023, kdy výzva pro předkládání žádostí těchto komplexních projektů končí,“ doplnil ministr.

Operační program Spravedlivá transformace má podpořit výzkum a inovace v regionu, digitalizaci, čistou energii a energetické úspory nebo rekvalifikaci pracovníků. O dotace mohou žádat například jednotlivé obce, školy, neziskové organizace nebo malé a střední podniky. Program má pomoci regionům ovlivněným dopadem odklonu od uhlí a přechodem na nízkouhlíkovou ekonomiku. Kromě Ústeckého kraje je určen také na podporu transformace Karlovarského a Moravskoslezského kraje. Celkem má být mezi kraje rozděleno zhruba 40 miliard korun.

Autor a zdroj: ČTK