Kroměřížská radnice usiluje o posudek vlivu na životní prostředí, takzvané stanovisko EIA, týkající se dalšího zavážení dobývacího prostoru někdejší cihelny v místní části Vážany. Společnost Biotrend Morava plánuje dokončení rekultivace cihelny, jehož výsledkem by měla být proměna vytěženého ložiska hlíny na park se zelení. Zahrnuje to navezení dalšího více než milionu tun zeminy, kamení, hlušiny a cihel. Krajský úřad ve zjišťovacím řízení rozhodl, že záměr není nutné posuzovat podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Radní Kroměříže se ale rozhodli proti tomu odvolat, uvedl v tiskové zprávě mluvčí radnice Jan Vondrášek.

„Je nám jasné, že rekultivaci cihelny je třeba dokončit. Posouzení vlivu na životní prostředí je však podle nás nezbytné zejména s ohledem na dopravní zátěž, hluk a prašnost,“ uvedl kroměřížský starosta Tomáš Opatrný (ANO).

Společnost Biotrend Morava chce dokončit pokračující první etapu sanace a likvidace vytěženého ložiska a na ni navázat druhou etapou. Ročně by podle zástupců radnice do cihelny chtěla navézt maximálně 440.000 tun materiálu, projektovaná denní kapacita zařízení činí 2000 tun. Zeminu, kamení, hlušinu a cihly by měla navážet nákladní auta. „Klíčové je stanovení trasy, kudy nákladní automobily budou jezdit. Chceme s majitelem důlních práv jednat o odvedení této dopravy mimo centrum města s využitím zpevněných polních cest umožňujících napojení na dálnici,“ doplnil Opatrný.

Báňský úřad rozhodl o povolení hornické činnosti v cihelně v roce 2001, kdy povolil její zavážení zeminou, kamením a hlušinou. Nyní Biotrend Morava k těmto materiálům navrhuje doplnit i cihlu. Městský úřad ve svém stanovisku ke zjišťovacímu řízení, které zpracovala ekoložka města Marcela Čekalová, požaduje z tohoto důvodu transparentní kontrolu naváženého materiálu. Lidé i vedení města se totiž opakovaně postavili proti pokusům zavážet cihelnu látkami, které by mohly negativně působit na životní prostředí.

V severovýchodní části dobývacího prostoru, tedy ve směru na sídliště Zachar, se navíc nachází bývalá skládka komunálního odpadu. „Pata skládky je přitom v kontaktu s důlní vodou, která vyplňuje nejhlubší partie těžební jámy. Před jejich zavážením bude nutné tuto důlní vodu odčerpat. Záměr počítá s rozdělením laguny na tři části hrázemi a s postupným odváděním důlních vod. Podle ekoložky města je kvůli tomu nutné posoudit skutečnou propustnost potoka Zacharka i vliv čerpání důlních vod na hladinu podzemní vody v okolí,“ uvedl Vondrášek.

Těžba ve vážanské cihelně skončila v roce 1996. Cílem rekultivace prostoru těžební jámy, kterou povolil báňský úřad, je jeho úprava na park s jezírkem. Vzniknout by mělo v severní části areálu bývalého hliniště.

Autor: Kroměříž
Zdroj: ČTK