Středočeský, Liberecký a Královéhradecký kraj chtějí jednat s ministerstvem životního prostředí o finanční podpoře pro geoparky. Hejtmani se k tomu zavázali ve společném memorandu. Dohodli se také, že budou spolupracovat na udržitelném rozvoji geoparků s ohledem na jejich význam pro turistický ruch, vzdělávání, vědu a výzkum i ochranu přírody a krajiny, informovala Zuzana Žádková ze středočeského krajského úřadu.       

Geopark označuje území se zajímavými a vzácnými geologickými fenomény, atraktivní turistickou nabídkou a aktivní místní komunitou. Podpis memoranda je výsledkem jednání, které inicioval Středočeský kraj loni v komisi Asociace krajů ČR pro cestovní ruch. Podle středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) je spolupráce s Libereckým a Královéhradeckým krajem logickým krokem. Poukázala na to, že regiony společně pečují o globální geopark Český ráj, který patří na prestižní seznam světového dědictví UNESCO.

Podle Peckové je cílem systematická a udržitelná finanční podpora geoparků v celé republice. Proto se hejtmani zavázali iniciovat jednání s ministerstvem životního prostředí. „V tuto chvíli totiž ministerstvo pouze uděluje geoparkům potřebné certifikace, ovšem systematická finanční podpora státu chybí,“ dodala Pecková.

Geoparky podnikají dlouhodobé aktivity, které jsou z výrazné části závislé na krátkodobých dotačních zdrojích. Například Český ráj, Broumovsko i další geoparky mají dlouhodobý potenciál pro rozvoj šetrné turistiky spojené se vzděláváním i geologického výzkumu. Síť národních geoparků v ČR představuje přibližně 12 procent území republiky. Rozkládají se na území osmi krajů a hlavního města Prahy, přičemž většina nezasahuje pouze na území jediného kraje. V současnosti je v České republice jeden globální geopark UNESCO Český ráj a deset prohlášených národních geoparků, jimž byla udělena certifikace ministerstva životního prostředí.

Autor: Krajský úřad SČK
Zdroj: ČTK