Nový postup snižování emisí látek, jako jsou například oxid siřičitý, oxidy dusíku, amoniak nebo těkavé organické látky, zajistí aktualizovaný Národní program snižování emisí. Jeho přípravou se nyní zabývá ministerstvo životního prostředí (MŽP), do aktualizace se může zapojit laická i odborná veřejnost. Své podněty může ministerstvu zaslat do 20. října, MŽP o tom informovalo na svém webu.

Aktualizace programu se zakládá na národní emisní projekci, kterou zpracovává Český hydrometeorologický ústav. Dokument předvídá vývoj emisí některých znečišťujících látek, zároveň porovnává jejich budoucí předpokládané množství s národními závazky ke snižování emisí těchto látek s ohledem na evropskou legislativu. Aktualizace se koná obvykle v pravidelných čtyřletých intervalech v souladu se zákonem o ochraně ovzduší.

Součástí návrhu aktualizace je mimo jiné analýza znečišťování i znečištění ovzduší. Z té vyplývá, že nejvíce emisí amoniaku produkuje zemědělství, nejvíce nemetanových těkavých organických sloučenin je z lokálního vytápění domácností. Právě tvorbě emisí amoniaku je podle zpracované prognózy potřeba věnovat zvýšenou pozornost, protože jejich předpovídané budoucí množství se téměř rovná výši národního emisního závazku.

Návrh aktualizace si mohou lidé přečíst na webu MŽP, dostupné jsou i předchozí verze dokumentu. Podněty k aktualizaci mohou lidé posílat na e-mail npse@mzp.cz, využít k tomu mohou formulář. Souhrn obdržených příspěvků a okomentovaný výsledek veřejné konzultace bude současně s výsledným návrhem dokumentu zveřejněn na webových stránkách MŽP.

Autor: MŽP
Zdroj: ČTK