Klima na Zemi se v posledních 100 letech mění, myslí si devět z deseti lidí v Česku, a lidská činnost k tomu zásadně nebo velmi přispívá podle zhruba dvou třetin. Obavy z dopadů změny klimatu má 60 procent lidí, kteří připouštějí změnu klimatu. Vyplývá to z průzkumu, který od konce července do druhé poloviny září udělalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Proti předchozím průzkumům z let 2020 až 2022 se většinou výrazně nezměnily.

Tím, že se klima na zemi mění, si je jistých 53 procent Čechů, pravděpodobné to je podle dalších 37 procent. Opačný názor má osm procent lidí. O problematiku změny klimatu se ze všech dotázaných zajímá více než polovina, srovnatelných 49 procent takový zájem nemá. „Po výrazném poklesu zájmu (o 13procentních bodů) o problematiku změny klimatu zaznamenaném v loňském výzkumu nyní naopak zájem vzrostl (o 12 procentních bodů) a podíl těch, kteří se o tuto problematiku zajímají, se vrátil na úroveň let 2020 a 2021,“ uvedlo CVVM.

Na další otázky odpovídali jen lidé, kteří rozhodně nevyloučili změnu klimatu v posledních 100 letech. Takových bylo 973 z 985 dotazovaných ve věku od 15 let. Z nich si 27 procent myslí, že lidská činnost ke změně klimatu přispívá zásadně, podle 37 procent přispívá velmi a podle 31 procent přispívá trochu. Svou zodpovědnost za změnu klimatu připouští 42 procent Čechů, 56 procent naopak osobní zodpovědnost necítí.

Přibližně sedm z deseti dotázaných se přiklání k názoru, že úpravou chování mohou lidé změnu klimatu zpomalit, šest procent věří v zastavení změny při jiném chování. Naopak pětina má za to, že svým chováním nemohou změnu klimatu nijak ovlivnit.

Ze 60 procent Čechů s obavami ze změny klimatu připadá 45 procent na ty, kteří se spíše bojí, a 15 procent na lidi s velkými obavami. „Na druhé straně téměř dvě pětiny (38 procent) dotázaných uvedly, že obavy z dopadů změny klimatu nepociťují,“ uvedli autoři průzkumu.

Dvě pětiny českých občanů předpokládají spíše nebo rozhodně špatný dopad změny klimatu na ČR, 46 procent to vidí „tak napůl“. V dobré dopady na Česko věří čtyři procenta, žádné neočekává pět procent. Od roku 2020 tak postupně roste podíl lidí s odpovědí „tak napůl“, zvýšil se o 16procentních bodů. Naopak lidí, kteří očekávají spíše či rozhodně špatný dopad, ubylo o 14procentních bodů.
Pracovníci CVVM se téměř tisícovky lidí ve věku od 15 let dotazovali letos mezi 28. červencem a 25. zářím.

Autor: CVVM
Zdroj: ČTK