Příští rok se na Program péče o krajinu vyčlení z národního rozpočtu 200 milionů korun, tedy stejně jako v letošním roce. Program slouží především k financování péče o chráněné krajinné oblasti i další chráněná území. Vzhledem ke kritice pozdního vypisování výzev ministerstvo spustilo přijímání žádostí o podporu už dnes, a to do letošního 14. prosince.

„Jsem rád, že se nám podařilo v návrhu státního rozpočtu pro Program péče o krajinu udržet stejnou částku jako v letošním roce. Díky nim se je možno zajistit péči o nejcennější lokality chráněných druhů rostlin a živočichů nebo péči o zraněná zvířata v záchranných stanicích,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Program péče o krajinu vznikl před 27 lety. Dělí se na tři podprogramy, které se zaměřují na konkrétní oblasti péče o krajinu. Podprogram s označením PPK B je zčásti určen také pro realizaci drobných opatření a projektů lesníků a zemědělců, obcí i neziskových organizací, která napomáhají vzácným druhům rostlin a živočichů. Na podporu tvorby drobných vodník prvků, výsadby dřevin ve volné krajině, péče o památné stromy či péče o cenné přírodní lokality by v příštím roce podle Hladíka ministerstvo mělo vyčlenit 27 milionů korun, stejně jako letos.

Finance z programu PPK B jsou určeny také na záchranu rostlin a živočichů, kteří z krajiny mizí kvůli opuštění od tradičního způsobu hospodaření. Letos se tak například 100.000 korun využilo k tomu, aby se na loukách nad Zvoníčkovem v Karlovarském kraji dařilo kriticky ohrožené rostlině konikleci otevřenému. Z PPK B se dále financuje kosení a vyřezávání náletů, bez kterého by podle MŽP koniklec otevřený a s ním i řada dalších vzácných druhů vymizely.

Žadatelé mohou být fyzické i právnické osoby. O podporu zaměřenou na vytváření krajinných prvků, tedy o opatření na obnovu a tvorbu tůní a mokřadů, obnovu krajinných prvků v podobě alejí nebo remízů, nelze v programu zažádat. O podporu těchto opatření bude možné požádat v programu Podpora přirozených funkcí krajiny financovaného z Národního plánu obnovy, tedy z evropských peněz.
Dotační programy ministerstva životního prostředí by se měly příští rok podle návrhu ministerstva financí snížit o 65,6 milionu korun.

Škrtání dotací je součástí vládní snahy o konsolidaci veřejných financí, celkem se dotační programy proti letošku omezí o 84,1 miliardy korun. Společně s konsolidačním balíčkem by podle ministerstva financí tato opatření měla přispět ke zlepšení salda státního rozpočtu o zhruba 97 miliard korun v příštím roce. Vzhledem k růstu jiných výdajů se ale schodek rozpočtu nezlepší o celou tuto částku. Zatímco pro letošek vláda očekává hospodaření se schodkem 295 miliard korun, vládní návrh rozpočtu na příští rok má deficit 252 miliard korun.

Autor: MŽP
Zdroj: ČTK