Česká společnost ornitologická (ČSO) se od začátku nového roku stala majitelem a provozovatelem e-shopu Zelená domácnost, který se zaměřuje na ochranu přírody. ČSO, která je neziskovou organizací, chce tímto krokem udržet různorodé financování nezávislé na státních dotacích.

Zakladatelé rodinné společnosti Zelená domácnost, manželé Zuzana a Petr Dobrých, prodali svůj obchod ornitologické společnosti za symbolickou cenu ve výši aktuálního firemního majetku.
Veškerý zisk z e-shopu Zelená domácnost půjde prostřednictvím ČSO na ochranu ptactva. „Připadá nám smysluplné rozšiřovat nabídku kvalitních výrobků a umožňovat rostoucímu množství zájemců přístup k prostředkům ochrany přírody. To jsme dosud dělali v našem e-shopu, kde ovšem širší nabídku limitovaly omezené skladové prostory,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.
Zelená domácnost vznikla před 13 lety. Nabízí výrobky ohleduplné k přírodě se zaměřením pro pomoc zvířatům žijících ve městech, na vesnicích i ve volné přírodě – ptákům, netopýrům, ježkům a čmelákům či k ekologickému provozu domácností.

Dobrý na webu Zelené domácnosti uvedl, že se s manželkou rozhodli předat svou společnost někomu, pro něhož je samozřejmou prioritou pomoc přírodě, ne „zisk nade vše“. „Nový majitel, Česká společnost ornitologická, je velká nezisková organizace s mnoha členy. Má za sebou řadu úspěchů, z nichž asi nejviditelnější jsou úžasné ptačí rezervace, ale věnují se i vědeckým projektům a edukaci. Jsou také součástí BirdLife International, celosvětové sítě ornitologických organizací,“ připomněl. Zelená domácnost podle něj mění majitele, ale ne svoje unikátní zaměření a fungování.
Česká společnost ornitologická je dobrovolné zájmové sdružení profesionálních pracovníků i amatérů zabývajících se výzkumem a ochranou ptáků, zájemců o pozorování ptactva a milovníků přírody. Prosazuje ochranu přírody založenou na vědeckých poznatcích a pomáhá rozvoji ornitologie i ochrany ptáků. V současné době má organizace přes 7000 členů.

Autor: Česká společnost ornitologická