V Šumperku na přelomu roku vysadili přes 100 nových stromů. Nová výsadba nahradila dřeviny, které bylo v minulosti nutné odstranit kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu, stabilitě nebo snížené bezpečnosti. V mnoha případech byly za každý pokácený strom vysazeny dva nové, řekl starosta Miroslav Adámek (ANO). Za výsadbu město zaplatilo téměř milion korun, částka zahrnuje i péči o stromy v následujících letech.

Výsadba se uskutečnila na konci roku na popud našich místostarostů. Důvodem bylo to, že za posledních několik let se ve městě hodně kácelo. Nová výsadba nahradila v řadě případů jeden pokácený strom dvěma novými, chtěli jsme touto cestou také dát vědět našim občanům, že chceme mít Šumperk zelený a chceme jej takto udržet,“ uvedl starosta.

Nové stromy odborníci vysázeli po celém území města na 28 různých místech. Podle Šárky Hofmannové z šumperské radnice se stromy sázely po celém městě, jde o okrajové lokality i centrum. Nové stromy jsou například ve Vřesové ulici, Gen. Svobody, Gen. Krátkého či v Temenické ulici. „Celkový rozpočet projektu činí 977.700 korun, přičemž povýsadbová péče, zahrnující zálivku, péči o kořenovou mísu, výchovný řez a kontrolu a opravu kotvení tvoří přibližně čtvrtinu celkových nákladů. Tato péče je zajištěna na období pěti let, aby byl zajištěn zdravý růst a rozvoj nově vysazených stromů,“ uvedlo město na svých stránkách.

Nová výsadba stromů je podle zástupců radnice součástí strategie města zaměřené na zlepšení kvality životního prostředí a podporu biodiverzity. Město plánuje investovat do zeleně a podporovat projekty ke zlepšení životního prostředí i v dalších letech, uvedli zástupci radnice.

Autor: Město Šumperk