V Česku bylo loni registrováno deset nových nákladních elektrických vozidel, meziročně o šest více. Jejich podíl na celkových prodejích nákladních aut činil 0,1 procenta. Vyplývá to z aktualizovaných informací webu Čistá doprava, které vycházejí z dat Evropského sdružení výrobců automobilů. Podpořit rozvoj tohoto typu pohonu by mohla jedna miliarda korun z evropských fondů na výstavbu rychlodobíjecích stanic pro nákladní vozidla. První výzva bude podle pověřence ministra dopravy pro čistou mobilitu Jana Bezděkovského vypsána v únoru.

Podle počtu i podílu elektrických nákladních vozidel byla loni Česká republika poslední mezi zeměmi Visegrádské skupiny, uvedl Lukáš Kadula z Centra dopravního výzkumu. V Polsku bylo loni zaregistrováno 85 nových nákladních elektrických vozidel, v Maďarsku 30 a na Slovensku 12.
Na konci loňska bylo v Česku provozováno 19 nákladních bateriových elektromobilů kategorie N3, tedy nad 12 tun, uvedl Kadula. Další čtyři vozidla byla v hmotnostní kategorii 3,5 tuny až 12 tun.
„Čistá mobilita v nákladní dopravě se v České republice zatím rozvíjí velmi pozvolna zvláště proto, že daná elektrická, případně vodíková, nákladní vozidla jsou stále drahá,“ zhodnotil situaci Bezděkovský. Připravuje se podle něj aktualizace Národního akčního plánu čisté mobility, zabývající se budováním infrastruktury pro alternativní paliva. „Stejně tak se v polovině února chystá vypsání první výzvy v rámci dotačního programu OPD na dobíječky pro nákladní vozidla, a to v alokaci jedné miliardy korun,“ uvedl Bezděkovský. Harmonogram výzev je k dispozici na webu Programu Doprava 2021-2027.
V Evropské unii bylo loni registrováno 5361 nových nákladních elektrických vozidel, což představovalo meziroční nárůst o 127 procent. Jejich tržní podíl díky tomu stoupl z 0,8 procenta v roce 2022 na loňských 1,5 procenta. Hlavními zeměmi, které se na nárůstu podílely, byly Nizozemsko a Německo. Loni na ně dohromady připadalo více než 60 procent všech prodejů elektrických nákladních vozidel v unii, vyplývá z dat serveru Čistá doprava.

Autor: Ministerstvo dopravy