Bílé sněženky, žluté talovíny, růžové kaliny i další květy a pupeny ohlašují v brněnské botanické zahradě blížící se jaro. Rostliny nakvétají v podstatě na den přesně jako v předchozích třech letech. Průběh zimních měsíců byl téměř stejný, uvedla s odkazem na diagram teplot a srážek odborná pracovnice zahrady Hana Ondrušková.

Čemeřice v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity kvetou už asi měsíc, jasmín nahokvětý od prosince. V posledních dnech se přidala bledule jarní, talovín zimní či kalina vonná, objevují se první květy modřenců. Kvetou také vřesovce, lísky a tisy.
K rozpuku jsou připraveny květní pupeny dřínu. Raší také kdoulovec nebo dřevité pivoňky. I mandloň už se chystá k rozpuku, loni se její květy otevřely 21. března.

Pokud přijde několik teplých a slunných dnů, projeví se podle Ondruškové v plné kráse sněženky, bledule, šafrány a talovíny, z dřevin lýkovce, dřín a některé botanické druhy azalek.
Již kvetou jasmíny nahokvěté, vřesovce, lísky, tisy, vilíny, vrby jívy. Následovat budou devětsily, modřence, jaterníky a kosatce síťkované,“ popsala Ondrušková.

Letošní únor je nadprůměrně teplý. V pátek padly rekordy na 23 ze zhruba 165 míst v Česku, kde se měří teploty alespoň 30 let. Celkově byl začátek února v Česku nejteplejší za více než 100 let.

Autor: Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity