Česko podle ekologické organizace Greenpeace nedostatečně chrání vzácné lesy v evropsky významných lokalitách patřících do sítě Natura 2000. Greenpeace proto dnes podala stížnost k Evropské komisi (EK). Informovala o tom v tiskové zprávě. Organizace dlouhodobě upozorňuje především na pochybení úřadů při schvalování lesních hospodářských plánů, které umožňují kácení ve Východním Krušnohoří. Už dříve si kvůli tomu stěžovala například u ombudsmana.

Podle Greenpeace Česko nedostatečnou ochranou vzácných lesů porušuje unijní směrnici o síti Natura 2000. Evropskou komisi žádá, aby zajistila, že ČR bude posuzovat kumulativní vliv hospodaření v jednotlivých evropsky významných lokalitách. Orgány ochrany přírody by také měly posuzovat lesní hospodářské plány, uvedla organizace. Plány jsou pro hospodaření v lesích a jejich ochranu zásadní, stanovují totiž hospodaření v lese na dalších deset let a zahrnují i plán těžby dřeva.
„V minulosti byly schváleny hospodářské plány umožňující v Krušných horách rozsáhlé kácení, a to i v případech, kdy s nimi ochrana přírody Krajského úřadu Ústeckého kraje nesouhlasila, nebo se k nim nevyjádřila. Navíc se hospodaření neposuzuje kumulativně pro celou oblast, takže hrozí, že v následujících deseti letech vymizí nejstarší porosty bukových lesů. A to přesto, že se jedná o jedny z nejcennějších lesů u nás,“ řekla Nikol Krejčová z Greenpeace. Pro stížnost k EK se organizace podle ní rozhodla kvůli tomu, že po předchozích stížnostech k tuzemským úřadům a ministerstvům nepřišla náprava. „Proto si nyní stěžujeme k Evropské komisi, neboť je jasné, že Česká republika v ochraně evropsky významných lokalit selhává,“ dodala.

Organizace dlouhodobě upozorňuje především na problémy v lokalitě Východního Krušnohoří. Soukromá firma tam loni kácela v bukových lesích nad Mariánským Údolím, i když neměla povolení úřadů. Porušení zákona potvrdila Česká inspekce životního prostředí, která ale nezaznamenala negativní zásah do přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Greenpeace společně s obcí Horní Jiřetín podaly na firmu trestní oznámení.

Autor: Greenpeace