Středočeský kraj chce instalovat fotovoltaické elektrárny na budovy škol a muzeí a ušetřit tak za energie. Radní dnes schválili seznam doporučených objektů, jde o 51 budov ve správě krajských příspěvkových organizací. Odhadované náklady jsou 65,7 milionu korun, návratnost je zhruba osm let. Roční úspory za nákup energií by měly přesáhnout osm milionů korun, informoval Josef Holek z hejtmanství.

Kraj si dal zpracovat analýzu, která se zaměřila na 69 vybraných objektů spravovaných organizacemi ze školství a kultury. Sledovala především technický stav střech, objekty ještě musejí posoudit statici.
„Na základě analýzy bylo vyhodnoceno, že z celkového počtu je 51 objektů vhodných pro pokračování přípravy projektu. Jedná se především o střední školy a gymnázia, ale také muzejní budovy,“ uvedl hejtmančin náměstek pro finance a dotace Michael Kašpar (STAN).

Do instalace solárních panelů se pouštějí i města a jejich organizace. Například Městská sportovní zařízení Benešov vybudovala fotovoltaickou elektrárnu na střeše zimního stadionu a plaveckého bazénu. Ostrý provoz začne nejpozději začátkem března. Celkové náklady jsou 18,3 milionu korun, polovinu by měla pokrýt evropská dotace z Operačního programu Životní prostředí.

Autor: Středočeský kraj