Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s firmou Steinhauser Tišnov zaměří na zakázané stimulátory růstu obsažené v mase. V první fázi budou zkoumat prasata, plánují i pokus na drůbeži. Cílem projektu je najít účinný způsob, jak odhalit záměrně maskované zneužívání stimulátorů při výkrmu hospodářských zvířat, uvedla mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.

Čtyři skupiny zvířat budou dostávat jiné steroidní hormony. Následně budou vědci analyzovat změny orgánů a vybraných tkání. „Cílem je najít takové markery, které mohou spolehlivě odlišit vzorky s aplikovanými steroidy od kontrolní skupiny. Na jejich základě sestavíme metodiku, která státní veterinární službě pomůže při odhalování zneužívání steroidních látek ve vepřovém mase,“ uvedl Zbyšek Sládek z ústavu morfologie, fyziologie a genetiky zvířat.

Všechny vzorky budou pocházet z prasat, vědci budou zkoumat jejich svalovou tkáň a pohlavní aparát. „V předchozím projektu jsme používali samčí pohlavní hormon testosteron, jeho chemický derivát nandrolon a mix těchto dvou zmíněných látek. V novém projektu jsme vyměnili testosteron za stanozolol, který je další z mnoha zneužívaných látek na trhu,“ řekla členka týmu Kristýna Skoupá. Podle odborníků mají anabolické steroidy řadu efektů. Nejvíce žádoucím a viditelným je zvětšení svalové tkáně. K vedlejším efektům patří abnormální sexuální chování, snížení kvality a počtu spermií, atrofie varlat, neplodnost, poškození jater a ledvin, zvětšování srdečního svalu, atrofie mozku, a tím i změny v chování.

Cílem projektu je vytvořit nástroj, který zabrání výskytu a přenosu zakázaných látek v potravním řetězci s negativním vlivem na zdraví zvířat i spotřebitelů. „Některé studie tvrdí, že doposud neexistuje přímý důkaz, že konzumace masa ze zvířat způsobuje u konzumentů stejné vedlejší efekty. Jiné studie prokazují efekt na předčasné pohlavní dospívání, neplodnost nebo změny v chování, především u dětí. Celosvětově je tedy používání steroidních hormonů pro výkrm hospodářských zvířat v určitých limitech povoleno. Výjimkou jsou státy Evropské unie a pár dalších, které jejich používání právě z důvodů potenciální hrozby pro lidi přísně zakázaly,“ dodala Skoupá.

Autor: Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně