Ekologické Hnutí Duha předalo na happeningu před ministerstvem zemědělství v Praze výzvu na úpravu lesnického zákona, kterou podepsalo 85.733 lidí. Požaduje například zrušení povinného podílu listnáčů a jedlí nebo omezení holosečí. Připomínky převzal ředitel pro řízení Sekce lesního hospodářství ministerstva Patrik Mlynář. Řekl, že úřad má s hnutím podobné vize, ale cesty k jejich splnění jsou jiného rázu. Ministerstvo chce méně regulovat, a naopak více motivovat, uvedl. Lhůta k podání připomínek končí 22. března, hnutí jich předložilo celkem 57.

Novela lesního zákona zjednoduší povinnosti vlastníků lesů a zároveň reaguje na úpravy ve vlastnictví lesů i současnou klimatickou změnu, řekl už dříve ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle Hnutí Duha ale návrh zákona nereaguje na stávající potřeby lesů a nesměřuje k modernímu lesnictví. Nesouhlasí především se zrušením povinného podílu listnáčů a jedlí v lesích při sázení, což údajně legalizuje výsadby rizikových monokultur.

Hnutí také kritizuje, že novela nestanovuje limity pro ponechání těžebních zbytků a mrtvého dřeva v lesích, které jsou podle nich nepostradatelné pro biodiverzitu, obnovu půdy a uložení uhlíku. Takové nařízení ale ministerstvo v novele nechce. „Řada odborníků řekla, že jednoznačně definovat pro vlastníka povinnost ponechat minimální podíl mrtvého dřeva v lese nelze, daleko lepší a efektivnější je motivovat cestou podpor,“ řekl Mlynář.

Zástupci hnutí naopak ocenili například prodloužení lhůty k zalesnění, shodnou se také na tom, že novela musí být schválena společně s návrhem zákona o myslivosti. „Obnova pestrých lesů stojí na tom, že přemnožená spárkatá zvěř poškodí většinu vysázených listnáčů a jedlí, naše lesy nemají šanci v obnově, když neprojde myslivecká novela,“ uvedl Jaromír Bláha, expert na ochranu lesů Hnutí Duha. Myslivecký zákon ministerstvo nyní upravuje, na jednání vlády by měl být předložen v řádu týdnů. Mlynář předpokládá, že oba zákony by mohly být přijaty ještě za této vlády.

Autor: Hnutí Duha