Lesy ČR obnovily za devět milionů korun dvě zaniklé historické nádrže a tůň s vodou ze zámecké studánky. Výletní místo poblíž státního zámku Kozel na Plzeňsku má přilákat turisty a návštěvníky zámeckého parku. Vede tam naučná stezka z nedaleké zříceniny hradu Lopata i vyhlídky Mariina skála. Obě nádrže Kamýky a U Kostelíka byly dlouhodobě takřka bez vody a bezpečnostního přelivu, řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

„V zátopě horní nádrže U Kostelíka zůstalo jen torzo dřevěného požeráku a v dolní nádrži, v minulosti protržené, chybělo vypouštěcí zařízení. Na obou hrázích rostly keře a stromy, některé z nich už vyvrácené,“ uvedla.

Podle mluvčí obě vodní díla zadrží až 20.000 metrů krychlových vody na jednom hektaru. Jsou zabezpečená proti přelití i povodni a vybavená hrázemi s vypouštěcím zařízením i bezpečnostním přelivem. Tvoří také biotop vlhkomilným rostlinám a živočichům.

„Zachovali jsme původní ostrůvek uprostřed zátopy horní nádrže a pobřežní zónu v nátokové části. Tam vznikl mokřadní biotop, ekologicky cenné prostředí a klidová zóna pro ptactvo i drobné živočichy,“ řekl šéf správy toků pro povodí Berounky Tomáš Rau z Lesů ČR.

Při rekonstrukci dolní nádrže se podle něj našlo pod dnem potoka ve více než dvoumetrové hloubce historické dřevěné výpustní potrubí. Část se podařilo vyjmout a vystavit u bezpečnostního přelivu, řekl Rau.

V lokalitě dále Lesy obnovili tůň „Šťáhlavický kozlík“, která byla zanesená sedimentem. Do ní natéká voda ze zámecké studánky. „Dosypali jsme protrženou hrázku a přeliv stabilizovali příčnými prahy a kamennou rovnaninou,“ dodal Rau.

Autor: Lesy ČR