Kontroly rostlin na hranicích testováním nebo karanténou jsou jedním z řešení, jak zabránit škůdcům z daleka v šíření, řekl Michal Hnízdil z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). Na boj se škůdci a patogeny, kteří nejsou pro Evropu původní, a také na biologickou ochranu rostlin se po tři dny zaměří odborníci z Evropské a středozemní organizace na ochranu rostlin (EPPO).

„Virus je velmi těžko rozpoznatelný, například semínka. Na osivu nic nepoznáte, nicméně se tomu snažíme zabránit tak, že na hranicích s Evropou máme stanice, kde rostliny testujeme. Odebereme vzorek, pošleme ho do laboratoře a v řádu několika dnů nám sdělí výsledek. Bohužel, často ale máme záchyty,“ uvedl Hnízdil. Poslední rok evidují několik desítek pozitivních vzorků semínek rajčete a papriky, které se do Česka dováží z Asie, konkrétně z Číny.

Organizace EPPO se na jednání pokouší o vzájemnou dohodu mezi členskými státy a domluvit se na tom, jaká další opatření či regulace udělat, aby skrytých škůdců nebo chorob bylo v rostlinách co nejméně.

„Ačkoliv se tomu snažíme předcházet, někdy k nám exotického škůdce zavlečeme. V takovém případě je naší prioritou ho rychle najít. Naši inspektoři provádí průzkum po celém území České republiky, prohledávají pole, lesy, parky a pokouší se najít. Když najdeme ohnisko, tak nařídíme majiteli ho zlikvidovat,“ řekl Hnízdil.

Na jednání odborníci mimo jiné řeší také problém s invazivními druhy. „Hledáme vhodnou metodu, jak zabránit exotickým rostlinám a invazivním druhům se dostat na naše území. Zvláště v případech, kdy si rostlinu přiveze obyčejný cestoval z dovolené,“ uvedl Hnízdil. Všechny rostliny musí mít certifikát, který se nazývá rostlinolékařský pas, a to i v případech, že si rostlinu dováží například cestovatel.
„Je to namátkové, nemůžeme kontrolovat všechny, nicméně projednáváme, jak je efektivněji kontrolovat, když nepovoleně dováží rostliny,“ dodal Hnízdil. Dále na jednání proberou, které škůdce vyřadí ze seznamu regulovaných škůdců. „EPPO má tu výhodu, že se takto harmonizujeme. Nestává se, že by se v jednom státě rozšířil jeden škůdce nebo patogen a v tom jiném ho stále regulovali. Země na těchto jednáních koordinují vzájemné úsilí,“ dodal Hnízdil.

EPPO vznikla v roce 1951. Je to mezivládní organizace pod záštitou Organizace pro zemědělství a výživu (FAO). Jejím úkolem je sdružovat většinu regionů Evropy a k Evropě přiléhajících ke spolupráci na ochraně pěstovaných rostlin.

Autor: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský