Ministerstvo životního prostředí zřejmě ještě v létě vyhlásí záměr na vyhlášení Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory. Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK), která proces připravuje, dospěla s naprostou většinou obcí ke kompromisu, jakých území by se budoucí CHKO měla dotknout. Pokud by CHKO Krušné hory byla vyhlášena, šlo by o největší CHKO v České republice s rozlohou okolo 1200 kilometrů čtverečních. V Jáchymově na Karlovarsku to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Záměr vítá ekologická organizace Greenpeace.

„AOPK vedl více než 100 jednání se zástupci samospráv a také s velkými vlastníky (pozemků). Celý tento proces předjednání děláme nad rámec zákona. Samozřejmě nejsme asi nikdy schopni zajistit stoprocentní soulad, ale na základě toho, že jsme se dohodli s celou řadou samospráv, které měly na začátku spíše odmítavý postoj, tak je patrné, že jsme k dohodě dospěli, a tudíž můžeme přistoupit k tomu formálnímu procesu vyhlašování,“ uvedl Hladík.

Při jednáních o rozsahu CHKO obce nejčastěji požadovaly, aby se netýkala jejich zastavěného území nebo rozvojových lokalit. Tomu se snažila AOPK vyhovět. Podobný přístup měl například Jáchymov, který sice ochranu přírody podporoval, nechtěl ale, aby to omezilo rozvoj města. To se podle místostarostky Lady Baranek (nez.) nakonec povedlo dohodnout, takže CHKO se Jáchymova dotkne v přírodně cenných lokalitách, nikoli v samotném městě.

AOPK jednala se zástupci 67 obcí a měst a dvěma krajskými úřady, Karlovarského a Ústeckého kraje. CHKO Krušné hory by se měla rozpínat po celém vrcholu Krušných hor zhruba od Kraslic až po Petrovice, které chtějí, aby byly do chráněného území také zahrnuty. Podle Hladíka by jednání s obcemi mohla být dokončena do několika týdnů. Už v létě by ale mohl být záměr formálně vyhlášen. Následně budou mít obce a všichni dotčení účastníci 90 dnů na zaslání svých vyjádření nebo výhrad. Po jejich zpracování by mohl jít návrh na vládu, která je orgánem, který CHKO vyhlašuje. Podle Hladíka by to mohlo trvat zhruba rok.

Posun vítá organizace Greenpeace, která v minulosti upozorňovala na případy kácení ve starých lesích Krušných horách. „Nyní by se situace mohla změnit, ale bude nesmírně důležité, jak bude nakonec vypadat zonace chráněného území. Je žádoucí, aby CHKO Krušné hory nebyla jen velká svojí rozlohou, ale aby měla i výraznou část území v režimu přísné ochrany. Evropská unie – včetně Česka – se zavázala, že do roku 2030 ochrání 30 procent svého území, a třetinu z toho přísně. Právě Krušné hory by k tomuto cíli mohly na českém území výrazně přispět,“ uvedl v zaslaném prohlášení mluvčí organizace Lukáš Hrábek.

Ministr Hladík kromě jiného zdůraznil i to, že ochranu přírody mělo dosud v této oblasti na starosti 11 správních orgánů. Jejich roli by pak měl převzít jeden úřad správy CHKO.

I podle Petra Zemana, jednatele Skiareálu Klínovec, by tato změna mohla přinést zrychlení a zprůhlednění povolovacích procesů. Jak řekl, samotnou ochranu přírody největší rekreační areál v Krušných horách podporuje. I podle jejich průzkumu mezi návštěvníky je příroda jedním z důvodů, proč do areálu jezdí.

Autor: MŽP