Kvantové technologie a využití speciálních vlastností světla, jež mohou ovlivnit stav elektronů v určitých materiálech, prozkoumá nový výzkumný projekt TWISTnSHINE. Budou na něm spolupracovat týmy vědců z výzkumného centra NTC Západočeské univerzity v Plzni a z pařížské univerzity Cergy Paris Université. NTC získalo prestižní grant programu ERC CZ Evropské rady pro výzkum, řekl Pavel Korelus z univerzity.

Česko-francouzský výzkumný tým Jána Minára z NTC se bude při zkoumání materiálů konkrétně zabývat takzvanou chiralitou, tedy asymetrií prostorového rozložení objektu, který není totožný se svým zrcadlovým obrazem. „Rád bych při realizaci tohoto projektu využil možnost propojení s velkými výzkumnými infrastrukturami v ČR. Jednalo by se především o pracoviště, která jsou zaměřená na laserovou techniku a vývoj výkonových laserových systémů, protože tento typ spolupráce v oblasti interakce světla a hmoty v oboru materiálových věd v ČR zcela chybí,“ uvedl Mauro Fanciulli z Cergy.

Centrum NTC se od roku 2000 zaměřuje na výzkum a řešení zelených technologií a pokročilých materiálů v oblasti ekologických zdrojů energie, chytrých dopravních prostředků a kvality lidského života a zdraví. S univerzitou Cergy spolupracuje NTC dlouhodobě. „V roce 2020 jsme začali mezi oběma institucemi připravovat sdílenou laboratoř, která by měla silnou praktickou i teoretickou část výzkumu a ve které bychom se mohli zapojovat do evropských projektů. Získání tohoto grantu je výsledkem faktického provázání spolupráce,“ uvedl Minár, který je v NTC vedoucím týmu Studia pokročilých materiálů.

Cílem programu ERC CZ je podpora projektů posouvajících hranice poznání bez ohledu na tradiční členění, které uspěly v hodnocení prováděném odbornými panely Evropské rady pro výzkum.
Výzkumný výkon NTC tvoří zhruba 17 procent celkového výzkumného výkonu Západočeské univerzity v Plzni. Za 22 let existence si NTC vytvořilo silné vztahy s předními výzkumnými institucemi v mezinárodním měřítku a s více než 100 komerčními partnery z ČR i zahraničí. Sídlí ve Vědecko-technickém parku Plzeň a disponuje komplexním souborem unikátního přístrojového vybavení v hodnotě kolem 450 milionů korun.

Autor: Západočeská univerzita Plzeň
Zdroj: ČTK