Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zatím nebude žádat o vydání zákazu vstupu do bučin v Krušných horách, v nichž ústecký krajský úřad podniku zakázal těžbu dospělých stromů. K ustoupení od zákazu vstupu do dotčených lesů ve Východním Krušnohoří podnik ve čtvrtek vyzval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Žádost o vydání zákazu vstupu do diskutované části lesů Krušných hor zatím, i vzhledem k vyjádření pana ministra, podávat nebudeme. O dalším postupu jsme připraveni jednat,“ uvedl mluvčí LČR Přemysl Šrámek, které spravují téměř polovinu lesů v zemi. Vydáním zákazu vstupu chtěl podnik předejít riziku, že by na návštěvníka lesa, v němž je omezená těžba, mohl spadnout vyvrácený nebo zlomený strom.

Ministr na twitteru uvedl, že požádal vedení podniku, aby v tuto chvíli žádnou žádost o zákaz vstupu do lesů v Krušných horách nepodávali. „Cestou nemohou být zákazy a omezení pro veřejnost, ale jednání s krajem a obcemi,“ uvedl ministr.

Ústecký kraj s omezením vstupu do lesů nesouhlasí. „Vydání toho zákazu je nedůvodné. I v tuto chvíli se mohou těžit stromy, které ohrožují cesty nebo zastavěná území,“ řekl České televizi náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák (Spojeni pro kraj). Případný zákaz vstupu do lesů vydává obec s rozšířenou působností.

Organizace Greenpeace na konci června označila záměr LČR ohledně zákazu vstupu do lesů za nemístný a nehorázný nátlak. „Není možné vykácet preventivně všechny stromy, které potenciálně mohou v lese spadnout,“ uvedla za organizaci Nikol Krejčová.

Greenpeace v červnu podala ke státnímu zastupitelství v Mostě trestní oznámení na LČR, které podle ní nelegálně kácely v lesích u Litvínova. Podle Greenpeace tam mohl být spáchán trestný čin poškození lesa. Lesy ČR porušení zákona odmítly. „Postupovali jsme velmi šetrně podle schváleného lesního hospodářského plánu,“ uvedl podnik.

Autor: Lesy ČR
Zdroj: ČTK