Zemědělci s využitím dotace na zakládání takzvaných agrolesnických systémů v loňském roce vysadili 61.000 stromů na 610 hektarech zemědělské půdy. Zemědělci získali na podporách dohromady 66 milionů korun. Stromy se sází na pozemcích, které dále slouží k pěstování plodin nebo jako pastvina. Dotace budou moci farmáři čerpat i na následnou údržbu stromů, uvedlo ministerstvo zemědělství.

Sázení dřevin může například rozčlenit půdní bloky, bránit erozi a stromy také svými kořeny nebo padajícím listím zvyšují podíl organické hmoty v půdě, uvedlo ministerstvo. Poukázalo také na to, že přispívají ke snižování emisí skleníkových plynů pohlcováním oxidu uhličitého nebo mohou sloužit jako úkryt zvěře v krajině.

Dotace na založení agrolesnického systému je 108.000 korun na hektar. Peníze slouží na pořízení stromků a jejich prvotní ochranu. Poté budou moci zemědělci čerpat na údržbu 19.000 korun na hektar. Podmínkou je to, že stromy musí na zemědělských pozemcích růst nejméně pět let. Dotace je hrazená z 65 procent ze státního rozpočtu, zbytek z peněz Evropské unie.
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že zemědělci mohou sázením stromů diverzifikovat svou produkci bez snižování produktivity polí. „Dotace se poskytuje na 59 druhů lesních a ovocných dřevin, jako jsou například duby, lípy, jeřáby, jabloně, hrušně nebo třešně. Stromů musí být sto kusů na jeden hektar. Vysazovaný strom musí měřit nejméně 120 centimetrů, jde nám totiž o to, aby agrolesnický systém začal poskytovat přínos co nejdříve,“ doplnil.

Dotaci, která podporuje sázení stromů na zemědělské půdě, schválila loni vláda s tím, že se může rozdělit přes 127 milionů korun. Ministerstvo očekává, že sázení stromů se budou věnovat spíše menší zemědělci, dotace není ale nijak omezena velikostí podniku. Loni uvedlo, že podle odhadu do konce roku 2027, kdy skončí současné programové období Společné zemědělské politiky EU, se do agrolesnictví přihlásí asi 900 hektarů zemědělské půdy.

Autor: MZe