Krajský soud v Ústí nad Labem dnes opět odročil hlavní líčení s Jiřím Lobotkou, který je obžalován ze založení požáru v Národním parku České Švýcarsko. Stále není jasné, zda hlavní líčení chápe. Soud si proto vyžádá znalecké psychiatrické posouzení. Jednání bude pokračovat 27. května. Obžalovaný ve čtvrtek přiznal založení menších požárů na Děčínsku, způsobení největšího požáru v historii ČR odmítá. Soudce Roman Felzmann zatím o jeho přiznání viny v případě jiných požárů nerozhodl, protože obžalovaný působí zmateně. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci mu hrozí až 15 let vězení.                                    

Způsobení požáru v Českém Švýcarsku Lobotka opakovaně odmítal už v minulosti. Podle obžaloby údajně způsobil ještě několik menších požárů, například loňský požár rozhledny na Vlčí hoře ve Šluknovském výběžku či posedů. Jeho obhájce Vít Pavko v pondělí uvedl, že jeho klient, který je téměř rok ve vazbě, nemusí být zcela v pořádku.

Žalobce muže viní z toho, že v období dlouhotrvajícího sucha, velmi vysokých teplot a přes opakované výstrahy meteorologů před nebezpečím požárů v noci na 24. července 2022 v Hřensku v lokalitě Malinový důl rozdělal oheň. Pomohl si k tomu přineseným lihem, zapalovačem a klestím, stojí v obžalobě.

Vzniklý požár se rozšířil nejméně na 1100 hektarů. Podle státního zastupitelství plameny zničily asi 11 staveb zejména v osadě Mezná. Kvůli požáru se evakuovalo 532 lidí. Státní zástupce připomněl, že náročný zásah trval 21 dní a způsobil škodu okolo 270 milionů korun, ale nárokovaná škoda je vyšší.
U likvidace požáru se vystřídalo 6000 hasičů, použili 400 kusů techniky. Do boje s požárem byli nasazeni profesionální i dobrovolní hasiči z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí. U hašení pomáhali policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a dobrovolníci. Šest desítek hasičů utrpělo zranění, někteří skončili v nemocnici. Museli odejít obyvatelé několika obcí, v osadě Mezná shořely tři domy a další plameny poničily.

Autor: Město Ústí nad Labem