Mnohá města v letošním roce omezila kvůli suchu sekání trávníků. Nejčastěji zmiňovaným záměrem bylo podpořit zadržování vody a výskyt hmyzu. Povedlo se to? Má nesečení travnatých ploch ve městech i nějaké nezamýšlené důsledky? Nebo je lepší volit sečení, ale při zachování určité výšky trávy.

Když se seče příliš často nebo příliš nakrátko, může tráva při vysokých teplotách upadnout do takzvané letní dormance. To znamená, že trávník zastaví veškerý růst a vývoj. Trávník není mrtvý, ale je ve stavu, který chrání důležité části rostliny, jako odnožovací uzliny, rhizomy a kořeny. Těm umožňuje přežít tím, že do nich koncentruje veškerou dostupnou vodu na úkor ostatních částí rostlin. Je to zřetelné i vizuálně, protože ztratí svou zelenou barvu.

Ale když neposeču, tak mi květenství trav dozrají – podobně jako obilí. A pak také nejsou zelené. Priorita travnatých ploch je, že mají být zelené. Aby v rostlinách probíhala fotosyntéza, aby byly živé. Jen tak mohou plnit všechny své funkce, například zadržovat prašnost a vodu.

Nechte se inspirovat (nejen) Českými Budějovicemi, kde méně časté sečení trávníků prospívá ohroženým rostlinám a na tamních městských trávnících se objevují ohrožené druhy rostlin. Jde například o zvonečník černý, zvonek klubkatý, jestřábník klubkatý nebo lomikámen trojprstý. Podle ekologů stojí za výskytem rostlin méně časté sečení trávníků. 

Každoročně na městských trávnících provádíme biologické průzkumy, díky kterým jsme objevili hned několik ohrožených druhů rostlin. Mezi ty nápadnější, kterých si všimne i běžný kolemjdoucí, patří zvonek klubkatý nebo zvonečník černý. Letos jsme však během průzkumu našli i několik dalších ohrožených druhů,“ řekla botanička z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity Eva Koutecká.

Ekologové poukazují na to, že méně často sečený trávník poskytuje potravu opylovačům a dalším druhům hmyzu. Zároveň také zlepšuje městské mikroklima, snižuje prašnost a lépe zadržuje vodu. Obyvatelé to mohou vidět třeba na sídlištích Máj a Vltava, v okolí Výstaviště, u Velkého jezu a nově i v Havlíčkově kolonii. „Už loni na jednom místě vykvetly zvonky klubkaté. Naše skupina na jejich výskyt upozornila magistrát a bylo dohodnuto, že se nechají vykvést a vysemenit. Letos už máme takové lokality dvě a také počet míst, kde se méně seče a trávníky kvetou, se opět zvýšil,“ řekl Jiří Řehounek z ekologického sdružení Calla.

Zdroj: ČTK, úvodní text a foto: ekolist.cz