Studentské klimatické hnutí Fridays For Future (FFF) plánuje na 24. září na Malostranském náměstí v Praze stávku své tuzemské pobočky. Aktivisté z Česka se jí připojí ke globálnímu protestu. Demonstrací chtějí apelovat na vládu, která vzejde z říjnových voleb, aby měla řešení změny klimatu jako prioritu. Zástupci FFF to řekli na dnešní tiskové konferenci. Aktivisté také informovali o zveřejnění sbírky na pomoc členům z afghánské odnože hnutí.

Petr Doubravský z FFF představil hlavní požadavky hnutí na budoucí vládu. Podle Doubravského je třeba, aby se Česko podílelo na udržení globálního oteplení pod 1,5 stupně Celsia proti teplotám před průmyslovou revolucí a tvorbě klimaticky i sociálně spravedlivé společnosti. Podotkl, že zatímco část lidí na klimatické změně profituje, například zisky z fosilního průmyslu, její dopady pociťují všichni, včetně lidí, kteří jsou už tak znevýhodněni.

Žádost hnutí cílí také na to, aby se Česko orientovalo na udržitelnější způsob života a po volbách vznikla funkce nadstranického ministra či ministryně pro klima. K demonstraci aktivisté uvedli, že součástí bude například průvod městem, další informace a požadavky zveřejní později.
Mluvčí FFF Klára Bělíčková podotkla, že nová vláda by měla dělat vše pro to, aby byla v zemi klimatická krize náležitě reflektovaná. Z činnosti současného kabinetu jsou podle ní členové hnutí zklamaní. Připomněla, že na konci června FFF symbolicky ohodnotilo činnost většiny stran, v tématu ochrany klimatu, špatnými známkami.

Doubravský dnes také vyzval k solidaritě s členy Fridays For Future v Afghánistánu. Uvedl, že tamní aktivisté jsou nyní terčem radikálního islamistického hnutí Tálibán. Mezinárodní krizový štáb hnutí podle Doubravského zahájil akci, která je má dostat do bezpečí. Doubravský upozornil na sbírku, kterou česká pobočka hnutí zveřejnila v pondělí. Podle hnutí je potřeba pomoci více než 250 lidem.

Česká pobočka Fridays for Future v minulých letech uspořádala řadu protestů, včetně některých s vysokou účastí. Například v březnu 2019 prošly Prahou dva tisíce středoškoláků, kteří požadovali důslednější ochranu klimatu a snižování emisí. Stovky mladých lidí dorazily také na pražskou stávku v září téhož roku. Studentské protesty se v minulosti konaly i v dalších městech v Česku, také letos v září by podle FFF měly být i mimo Prahu.

Loni i letos, v důsledku opatření kvůli pandemii, hnutí pořádalo zpravidla komornější akce. V období nejpřísnějších protipandemických opatření aktivisté protestovali i on-line. FFF spolupracuje také s dalšími ekologickými organizacemi.

Autor: Studentské klimatické hnutí Fridays For Future (FFF)

Zdroj: ČTK